De Bezige Bij

In linnen gebonden klassiekers

De Bezige Bij is jarig! Op 12 december bestaat De Bezige Bij 75 jaar. En dat vieren we met vier prachtige, in linnen gebonden klassiekers: een boek uit elke kwarteeuw én een klassieker voor de komende kwarteeuw. Vier 75 jaar literatuur met ons mee en dompel je onder in Zijde van Alessandro Baricco, De elementen van Harry Mulisch, Het behouden huis van Willem Frederik Hermans en Ik wil geen hond zijn van Alma Mathijsen!

Zijde – Alessandro Baricco
Zuid-Frankrijk, 1861. Door een onverklaarbare ziekte onder zijderupsen in Egypte en Syrië moet Hervé Joncour zijn handel naar Japan verplaatsen. Daar raakt hij onder de bekoring van een geheimzinnige vrouw, door wie hij bij het afscheid een briefje in zijn handen gedrukt krijgt met de tekst: ‘Kom terug, of ik ga dood.’ Vanaf dat moment bloeit er een even vreemde als intense relatie op tussen de Franse zijdehandelaar en de vrouw met de niet-oosterse ogen.

De elementen – Harry Mulisch
Een ‘art director’, zojuist veertig geworden, is met zijn vrouw, zijn elfjarige dochter en zijn negenjarige zoon met vakantie op Kreta. Daar wacht hem een verbijsterende samenloop van omstandigheden, die zelfs de wereldpers zal halen.

Het behouden huis – Willem Frederik Hermans
Als een Nederlandse soldaat in een modderig niemandsland zijn intrek neemt in een luxe villa, staat niet veel later een Duitse officier voor de deur. Hij wil het huis confisqueren en ziet zijn vijand aan voor de rechtmatige eigenaar van het huis. Hiermee ontstaat een bizarre, zeer hermansiaanse situatie, eindigend in een wrange ontknoping. Het behouden huis, heeft door de decennia heen niets van zijn verontrustende kracht verloren, en is uitgegroeid tot een klassieker uit de naoorlogse Nederlandse literatuur.

Ik wil geen hond zijn – Alma Mathijsen
Liefdesverdriet is allesomvattend, het dendert onaangekondigd ons leven binnen en laat ons koud en alleen achter. Maar wat als er een uitweg is voor liefdesverdriet? Ik wil geen hond zijn is een gedurfde novelle over een vrouw die besluit dat ze wil veranderen in een hond om zo herenigd te worden met haar ex-geliefde. Ze zal ongelimiteerd van hem kunnen houden, janken als hij de kamer verlaat, zich tegen hem aan vlijen op de bank en grommen naar elke indringer.

Mobiele versie afsluiten