Nieuws / Inez van Dullemen krijgt Koninklijke Onderscheiding

19.09.2016

Inez van Dullemen krijgt Koninklijke Onderscheiding

Inez van Dullemen werd zaterdagavond 17 september geëerd met een Koninklijke onderscheiding. De 90-jarige schrijfster werd gedecoreerd als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw tijdens de première van haar toneelstuk Het verhaal van Hester, een ontroerende afscheidsvoorstelling van Inez en haar echtgenoot Erik Vos. De onderscheiding is een prachtige kroon op haar oeuvre.

Inez van Dullemen is een eigenzinnig en veelzijdig auteur met een precieze en poëtische pen. Ze beschikt over een grote verbeelding, en is tegelijk in staat zich in te leven in anderen. Deze eigenschappen hebben deze nieuwsgierige en avontuurlijk auteur naar steeds nieuwe onderwerpen geleid.

De ontmoeting met de andere

In het werk van Inez van Dullemen staat de andere centraal. De andere mens, maar ook de andere cultuur. Haar reizen naar Kenya, Alaska, Mexico en Nepal vormen een uitstekende voedingsbodem voor geëngageerde literatuur, waarin ze inspirerende personages tot leven brengt. In 1989 werd ze voor haar volledige oeuvre bekroond met de Anna Bijns Prijs.

Het verhaal van Hester

Ook in Het verhaal van Hester geeft de auteur een stem aan de onbekende. Met gedichten, brieven en tekeningen stelt ze een gefragmenteerd en indringend portret samen van een jong meisje, dat getekend is door haar familiegeschiedenis.

De twee rivieren

In 2015 verscheen haar 27e roman De twee rivieren, een mijmerende terugblik op een rijk leven als auteur en echtgenote. Dit laatste boek staat in het teken van de herinneringen. Ze schrijft: ‘Nu ik oud ben ervaar ik veel om mij heen als wonderlijk. Niet dat ik vroeger alles klakkeloos accepteerde, maar ik maakte vitaal deel uit van het volle leven. Nu ben ik meer toeschouwer, een nieuwe ervaring.’ Inez van Dullemen eindigt De twee rivieren met het beeld van de rivier die eeuwig stroomt, maar die tegelijk ook de doodsrivier is. Het is een uiterst lucide boek, het getuigt van een krachtige verbeelding, en tegelijk van de grote sensitiviteit en wijsheid die zo kenmerkend is voor heel haar schrijverschap.

Meer over de auteur

Inez van Dullemen

Inez van Dullemen (1925) debuteerde in 1949 met Ontmoeting met de andere. Dat is een toepasselijke titel: de ontmoeting met de andere mens staat overal in haar werk centraal, zoals ook de confrontatie met andere landen en culturen. Dankzij een reisbeurs voor de novelle Het wiel (1950) verbleef Van Dullemen een jaar in Spanje en...

Inez van Dullemen

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020