De Bezige Bij

Inghels en Theunissen genomineerd voor Herman de Coninckprijs

Dichters Maarten Inghels en Jeroen Theunissen zijn met hun recent verschenen bundels Nieuwe rituelen en Hier woon je genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2016. Met deze prijs bekroont Boek.be de beste poëzie van het afgelopen jaar. De feestelijke uitreiking vindt plaats op 26 januari in de Arenbergschouwburg te Antwerpen, waarbij ook Stefan Hertmans zal optreden.

Andere genomineerden voor de prijs zijn Marc Kregting, Ruth Lasters en Bart Meuleman. De vakjury van de tiende Herman de Coninckprijs wordt voorgezeten door Bas Kwakman (Poetry International) en bestaat verder uit Saskia Scheltjens (Faculteitsbibliothecaris Letteren en Wijsbegeerte, UGent), Jeroen Dera (letterkundige Radboud Universiteit, Nijmegen), Hilde Verbreuken (Radio 1) en Cathérine De Kock (De Standaard).

Naast de Herman de Coninckprijs wordt er ook een Publieksprijs uitgereikt. Deze valt ten deel aan één gedicht uit de vijf bundels, dat vervolgens verspreid wordt op de Gedichtendagposters.

Het juryrapport over Nieuwe rituelen van Maarten Inghels:
“Met Nieuwe Rituelen heeft Maarten Inghels een verrassende en gevarieerde bundel geschreven, die geëngageerd is zonder prekerig te zijn. De multiculturele stad, het theater van de sociale media, maar ook de liefde en de dood vat Inghels in sterke regels en beklijvende beelden Nieuwe rituelen is een bundel die met twee voeten in de wereld van vandaag staat.”

Het juryrapport over Hier woon je van Jeroen Theunissen:
“In Hier woon je legt een vader zijn zoon in een weloverwogen compositie van negenennegentig gedichten het leven uit. Theunissen is als geen ander in staat om de taal, die ontoereikend lijkt om zo’n alomvattend onderwerp te beschrijven, te laten dansen om het vermeende onzegbare. Met deze ambitieuze bundel zet Theunissen fors in en toont zich bereid alles op het spel te zetten.”

Mobiele versie afsluiten