Nieuws / Interviews Nir Baram

12.10.2015

Interviews Nir Baram

Op 3 september verscheen de nieuwste roman van Nir Baram, Wereldschaduw, waarin hij verhaalt over normale mensen die proberen te overleven in de hedendaagse kapitalistische wereld. Door middel van drie verhaallijnen vormt hij op deze manier een portret van het mondiale systeem waar wij allen onderdeel van zijn. Nir Baram verblijft tot 16 oktober als writer in residence in Nederland op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds.

Naar aanleiding van zijn boek zijn er een aantal mooie artikelen en interviews verschenen:
De Standaard ****
NRC Handelsblad: ‘Een overrompelende roman. (…) Nir Baram verdient een plaats op het eerste plan van de moderne literatuur.’ *****
– Optreden bij De Nieuwe Wereld (IKON).
– Nir Baram in gesprek met Abdelkader Benali in De Balie.

Over Wereldschaduw
Gavriël Mantsoer voegt zich bij een groep zakenmensen die de onbegrensde mogelijkheden van het globalisme uit de jaren negentig willen verzilveren. Hij stijgt hoger en hoger in de hiërarchie van Israëls machtigste mensen, maar begrijpt steeds minder van de intriges waarvan hij deel uitmaakt.
Een aantal jonge mensen uit Londen – verstotenen en gedesillusioneerde idealisten – besluit op 11/11 een internationale demonstratie te organiseren waar 1 miljard mensen aan mee zullen doen. Zal hun actie de status-quo doen wankelen?
Een Amerikaans consultancybedrijf manoeuvreert tussen regimes op verschillende continenten. Maar dan dreigen krachten uit het verleden de praktijken van deze ogenschijnlijk liberale organisatie te ontmaskeren.
Deze drie verhaallijnen, elk verteld in een eigen karakteristieke stijl, staan centraal in Wereldschaduw. Ze worden op virtuoze wijze met elkaar vervlochten en vormen een fascinerend, veertig jaar omspannend portret van het mondiale systeem waarvan wij allemaal onderdeel zijn.

Nir Baram (Jeruzalem, 1976) wordt gezien als het grootste literaire talent van Israël. Met Goede mensen brak hij internationaal door. Wereldschaduw is zijn vijfde roman en was in zijn thuisland direct een grote bestseller.

Bent u nieuwsgierig geworden naar Wereldschaduw? Lees dan hier een fragment.

Meer over de auteur

Nir Baram

Nir Baram (Jeruzalem, 1976) wordt gezien als het grootste literaire talent van Israël. Met Goede mensen brak hij internationaal door. Wereldschaduw is zijn vijfde roman en was in zijn thuisland direct een grote bestseller.

Nir Baram

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020