De Bezige Bij

Ivo Michiels overleden

Mede namens de familie melden wij u met verdriet het overlijden van onze geliefde auteur IVO MICHIELS. Wij zijn dankbaar voor zijn decennialange vriendschap en zijn betekenis voor de literatuur.
Ivo Michiels zou op 8 januari 2013 negentig jaar worden. Hij is vanochtend overleden in Le Barroux in de Franse Vaucluse, waar hij reeds geruime tijd woonde. Hij zal daar worden begraven op woensdag 10 oktober 2012.

Ivo Michiels werd in 1923 als Henri Ceuppens geboren in Mortsel bij Antwerpen. Na de oorlog ontwikkelde hij zich als romancier en essayist, daarnaast was hij actief als journalist, richtte diverse literaire tijdschriften op en doceerde aan kunst- en toneelacademies. Ook werkte hij mee aan programma’s voor radio en televisie en schreef scenario’s voor speelfilms en documentaires. Hij geldt als één van de grote modernistische, experimentele schrijvers van de twintigste eeuw.

In 1977 kreeg Michiels de Staatsprijs voor Verhalend Proza voor Een tuin tussen hond en wolf, in 1990 de Emiele Bernheim-prijs voor zijn hele oeuvre en in 1993 de driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap. Zijn werk is onder meer vertaald in het Frans, Engels, Duits, Hongaars, Pools, Spaans en Noors.

Michiels voltooide twee grote romancyclussen: het vijfdelige Het boek Alfa (een integrale herdruk verscheen in 2007 met een inleiding door Peter Verhelst) en het tiendelige Journal brut. De laatste reeks is voltooid met de roman De Mirakelen, Elizabeth, De Mirakelen (2001).

In 2011 werkte Ivo Michiels nog aan een reconstructie van Journal Brut. Die verscheen onder de titel Mag ik spreken? Bovendien verscheen er in 2011 ook een op interviews gebaseerde biografie, Meer dan ik mij herinner. Gesprekken met Ivo Michiels, van de hand van Sigrid Bousset.

Op 8 september jl. voltooide hij zijn laatste werk Maya Maya, dat geheel volgens plan op 8 januari 2013 zal verschijnen.

Henk Pröpper
Uitgever/directeur De Bezige Bij
Van Miereveldstraat 1, 1071 DW Amsterdam
Nassaustraat 37, 2000 Antwerpen

Mobiele versie afsluiten