De Amerikaanse schrijver James Salter, auteur van Lichtjaren en Alles wat is, is vrijdag 19 juni op 90-jarige leeftijd overleden. Hij stond bekend als de ‘favoriete schrijver van andere schrijvers’. Hij genoot geen groot commercieel succes, maar werd enorm bewonderd door critici en collega’s.

In juni 2013 – 34 jaar na zijn laatste roman, en op 88-jarige leeftijd – verscheen Alles wat is. The New York Times prees de roman als de kroon op zijn werk. Ook de Nederlandse pers reageerde met groot enthousiasme.

Zo noemde schrijver Tommy Wieringa Alles wat is “een zuiver en diepzinnig hoogtepunt in het oeuvre van een van de grootste schrijvers die ik ken”.

De Bezige Bij eert James Salter, grandioos auteur die tot op het laatst bleef schrijven. Als geen ander raakte hij aan het geheim van het leven in de beschrijving van gewone mensen in gewone omstandigheden. Hem lezen is puur geluk, vanwege het intens bevredigende idee de dingen voor even, en altijd na-echoënd, te hebben doorschouwd. Henk Pröpper, Directeur/uitgever

In 2013 ontmoette Nieuwsuur-verslaggever Tom Kleijn de toen 88-jarige Salter in zijn huis op Long Island. Delen uit dat interview zijn uitgezonden bij Nieuwsuur, waarbij Tommy Wieringa en Ernest van der Kwast terug blikken op het werk van Salter. U kunt het item hier terugkijken.