Jan Drost, auteur van Het romantisch misverstand, geeft lessen ‘How to be in a relationshop (or not)’ aan The School of Life Amsterdam aan de Herengracht 215. The School of Life is in 2008 opgericht in Londen door Alain de Botton en heeft nu vestigingen van Rio de Janeiro tot Melbourne. De vestiging in Amsterdam werd opgericht door Laurens Knoop, directeur van denkstation Brandstof en Peter van Duinen, directeur van de Vrije Academie, instituut voor kunst- en cultuuronderwijs, en op 25 april jl. geopend.

Het wil een plek zijn om na te denken over belangrijke alledaagse zaken, zoals creativiteit, voldoening in je werk, vriendschappen en relaties.

De les van Jan Drost op 1 mei was uitverkocht, maar voor de komende data zijn nog plaatsen beschikbaar: 7 mei, 24 mei, 14 juni en 19 juni. Colleges zijn in het Nederlands, voor iedereen toegankelijk, en kosten € 38,00 per keer. Aanmelding kan via de site.

Het romantisch misverstand
Het romantisch misverstand is geen boek voor cynische mensen. Aan de hand van filosofen en schrijvers als Plato, Schopenhauer, Nietzsche, Stendhal, Saul Bellow en Amos Oz laat Jan Drost zien hoe allerlei ideeën over liefde en romantiek in ons hoofd terechtkomen en daar doorwerken, zowel ten goede als ten kwade. Seks, macht, jaloezie, vreemdgaan, trouw, romantische idealen – het komt allemaal aan de orde.
Jan Drost is ervan overtuigd dat onze manier van denken ons voelen en handelen beïnvloedt en dat anders denken tot anders handelen kan leiden. Denken kan ons vermogen tot liefhebben een goede dienst bewijzen, bijvoorbeeld door het ontmaskeren van romantische idealen die onze liefde in de weg staan, zo niet onmogelijk maken. Veel liefde gaat verloren aan romantiek en misverstand. Maar wij zijn vrijer dan we veronderstellen. En wij kunnen zoveel beter, zoveel mooier, ook in de liefde. Vooral in de liefde.