Jan Fontijn was donderdag 21 mei te gast in de literaire talkshow Letteren &cetera, in de bibliotheek van het Letterenfonds. Dit naar aanleiding van zijn net verschenen boek Onrust, een biografie over Jacob Israël de Haan.

De uitzending zal op zaterdag 23 mei worden uitgezonden. U kunt dan de uitzending hier terugkijken.

Jan Fontijn was ook te gast bij het programma Nooit meer slapen van de VPRO. Luister hier de reportage terug.

Over Onrust
Drie revolverschoten maakten op maandag 30 juni 1924 een einde aan het leven van de Joods-Nederlandse schrijver Jacob Israël de Haan, een groot dichter, bekend jurist en geëngageerd journalist. Hoewel de in 1919 naar Palestina geëmigreerde De Haan eerder met de dood was bedreigd, was hij blijven polemiseren met de zionisten, die in zijn ogen een antigodsdienstige en anti-Arabische politiek voerden.

Onrust beschrijft het fascinerende leven van deze erudiete en controversiële schrijver. Met dat levensverhaal schetst biograaf en essayist Jan Fontijn tegelijkertijd een haarscherp tijdsbeeld van het fin de siècle, de literaire kring rond de Tachtigers en de opkomst van het socialisme en zionisme – kortom, het culturele en sociale leven in aanloop naar en tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Jan Fontijn schreef met Onrust een indringende biografie van een veelbewogen leven en het verhaal van een politieke moord die de wereld schokte.

Kijk hiervoor meer informatie over Letteren &cetera.