De Bezige Bij

Jeroen Olyslaegers winnaar van de Ultima Letteren

Na het winnen van de Fintro Literatuurprijs en de nominatie voor de Inktaap 2018 is er nog meer goed nieuws voor Jeroen Olyslaegers: 13 juni 2017 won hij de Ultima van de Vlaamse Cultuur in de categorie Letteren.

De Ultimas, de nieuwe naam voor de Vlaamse Cultuurprijzen, werden 13 juni om 20u uitgereikt tijdens een spetterend cultuurfeest in de Gentse Vooruit.

Het feest met gezamenlijke uitreiking van alle cultuurprijzen biedt een terugblik op het afgelopen culturele jaar. Uit elk van de twaalf categorieën wordt de laureaat voor de hele verzamelde cultuursector in de bloemetjes gezet. Jeroen Olyslaegers mocht de prijs voor de categorie Letteren in ontvangst nemen. De organisatie van De Ultimas roemde op hun website zijn werk Wil:

De roman Wil is zijn magnum opus. Het is een meeslepend boek vol filmisch taalgebruik, waarbij de suggestiviteit en ambiguïteit van woorden, mimiek en gebaren uiterst nauwkeurig geëxpliciteerd worden. De reflectie op de bezetting van Antwerpen tijdens WO II en hoe dit tot een algemene politieke, sociale en emotionele ontwrichting leidde, resoneert ook nu nog door en laat zich zelfs vertalen naar de vraagstukken waar de huidige maatschappij zich mee geconfronteerd voelt.

Aan de prijs zit een geldbedrag vast, een fotoreportage, een clip en een bronzen kunstwerk van Philip Aguirre, La Ultima Isla. In tegenstelling tot voorgaande jaren werden alle cultuurprijzen op dit evenement voor de hele cultuursector opnieuw samen uitgereikt. Meer dan 700 genodigden woonden de Ultimas bij.

De Ultimas

De ULTIMAS zijn kwaliteitslabels waarmee de Vlaamse Gemeenschap blijk geeft van erkenning voor het culturele belang van het werk van de laureaten. Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor aan de Vlaamse minister van Cultuur. De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Kijk voor meer informatie op de website: www.ultimas.be

Mobiele versie afsluiten