Jérôme Ferrari, 44 jaar oud, heeft de Prix Goncourt 2012 ontvangen voor Le sermon sur la chute de Rome, zijn zesde roman. Op dit moment staat de roman op nummer 22 in de Franse top 40 van best verkochte boeken. De Prix Goncourt is de belangrijkste literatuurprijs van Frankrijk. Traditiegetrouw werd de winnaar bekendgemaakt in restaurant Drouant in Parijs. Ferrari (1968), tevens docent filosofie, ontvangt een symbolisch bedrag van tien euro. Eerder wonnen schrijvers als Marcel Proust en Simone de Beauvoir de prijs.

Le sermon sur la chute de Rome (De preek over de val van Rome) speelt zich af tegen de achtergrond van een Corsicaans dorpje, waar Matthieu, afkomstig uit een oorspronkelijk Corsicaanse familie, samen met een jeugdvriend uitbater wordt van een lokale bar. Trouw aan de filosoof Leibniz, willen ze deze plek tot de ‘beste mogelijke’ maken, maar al snel mondt hun utopie uit in een nachtmerrie. Oude wonden worden opengehaald, menselijke zielen raken gecorrumpeerd. Ferrari heeft met deze bijzonder familiesaga de vloek willen beschrijven die mensen ertoe veroordeelt de werelden die ze om zich heen opbouwen te zien instorten. De titel van de roman verwijst naar de beroemde preek van Sint Augustinus, waarin hij zei: ‘De wereld is als de mens: hij wordt geboren, hij groeit op, en hij sterft.’

Le Sermon sur la chute de Rome verschijnt in juni 2013 in Nederlandse vertaling, van de hand van Jan Pieter van der Sterre, bij De Bezige Bij.