De Bezige Bij

Johan de Boose met voorstelling Bloedgetuigen in Amsterdam

Op 26 januari 2016 speelt auteur Johan de Boose zijn voorstelling Bloedgetuigen in De Brakke Grond in Amsterdam. Deze is gebaseerd op zijn gelijknamige, grote roman over de levens van diverse personages tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Boose houdt een theatermonoloog waarin hij een bijzonder gesprek aangaat met zijn roman. U wordt bij het betreden van de zaal verzocht uw schoenen in bewaring te geven bij de garderobe…

In 2011 publiceerde Johan de Boose bij uitgeverij De Bezige Bij de spraakmakende roman Bloedgetuigen, een bijna 1000 pagina’s tellend epos over de Tweede Wereldoorlog, de collaboratie, het verzet en het Oostfront, bekeken vanuit diverse, verrassende standpunten. De auteur heeft nu een theatervoorstelling gemaakt, waarin hij in dialoog treedt met zijn eigen boek. De voorstelling begint als een lezing, maar ontspoort geleidelijk. De schrijver wordt speler.
Drie personages staan op uit het puin van de oorlog: een Vlaamse soldaat die in Leningrad bij de SS is beland, een Russisch-Joodse soldaat die dienst neemt bij de door hem gehate Stalin, en een jonge ballerina, de meest verkrachte vrouw ter wereld.
Het speelvlak is de geschiedenis, de twintigste eeuw, Europa. Het mooiste en het ergste waartoe de mens in staat is, wordt op dat speelvlak opgevoerd. Niets is vrijblijvend.

Johan de Boose (1962) is doctor in de slavistiek en verwoed Oost-Europareiziger. Hij werkte voor theater, televisie en radio. Voor De grensganger (2006) kreeg hij de Henriette Roland Holstprijs en voor De poppenspeler en de duivelin (2009) de Cultuurprijs van de Provincie Oost-Vlaanderen. Zijn dichtbundel Geheimen van Grzimek (2010) werd genomineerd voor de Herman De Coninckprijs. In het voorjaar van 2011 verscheen de roman Bloedgetuigen. Voor dit imposante werk ontving De Boose de Halewijnprijs. In zijn trilogie ‘Het Vloekhout’ verschenen al Gaius (2013) en Jevgeni (2014).

De pers over Bloedverwanten:
‘Bloedgetuigen’ bevat zoveel schitterends dat alle inspanning wordt beloond. (…) Een sprookjesachtige kroniek.’ – NRC Handelsblad
‘Magistraal geheel. (…) Een uitzonderlijk boek, uitzonderlijk complex van structuur, uitzonderlijk taalgebruik.’ – De Morgen
‘Eindelijk weer een Vlaamse romanschrijver die hoogst plezierig kan vertellen over onplezierige dingen.’ – Gazet van Antwerpen

Tickets via de website van Vlaams cultuurhuis De Brakke Grond.

Mobiele versie afsluiten