Op vrijdag 7 december houdt Jolande Withuis de 47ste Huizinga-lezing in de Pieterskerk in Leiden. De schrijver en socioloog houdt een rede met als titel ‘Leve het Leven. Over vrijheid en de biografie.’ Jolande Withuis heeft een groot aantal boeken op haar naam staan, waaronder Weest manlijk, zijt sterk en Juliana. Vorstin in een mannenwereld.

Geïllustreerd met voorbeelden uit oude en nieuwe biografieën en haar eigen boeken over verzetsheld Pim Boellaard en koningin Juliana inventariseert Withuis de in haar ogen voornaamste verdiensten, valkuilen en dilemma’s van het genre. Zoals: wat kan een biograaf met psychologie; wat is een feministische biografie; zijn biografen (en hun publiek) voyeurs? En: waarom vormt identiteitspolitiek een bedreiging voor de biografie?

De Huizingalezing wordt sinds 1972 jaarlijks georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en, sinds 2014, ook door Elsevier Weekblad. De lezing gaat over een cultuurhistorisch of cultuurfilosofisch onderwerp. De rede is genoemd naar historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945).

Praktische informatie
Deuren van de Pieterskerk gaan open om 19:15, start lezing 20.00 uur. Bezoekers ontvangen de lezing in boekvorm mee naar huis en een drankje na afloop van de lezing. Sommige stoelen in de 2de rang hebben een beperkt zicht op het podium. Kaarten zijn hier te bestellen.