De Bezige Bij

Kaartverkoop gestart lezing Tommy Wieringa in Rode Hoed

Vijfde Rudy Kousbroeklezing door Tommy Wieringa
Niemands meester, niemands knecht – Met medewerking van cartoonist Bernard Holtrop

Op vrijdag 10 april sprak Tommy Wieringa de vijfde Kousbroeklezing uit met de titel Niemands meester, niemands knecht. Met medewerking van cartoonist Bernard Holtrop.

“Het is een vergissing de mens te beschouwen als een vrijheidslievend wezen dat, als de druk op hem maar voldoende wordt opgevoerd, Bastilles bestormt en Arabische Lentes ontketent – revoluties die hem over het algemeen eerder meer dan minder ellende bezorgen. Van zijn vrijheidsliefde blijft weinig over als je zijn behoeftes bevredigt, zoals in Singapore, waar de autocraat Lee Kuan Yew keer op keer herkozen werd omdat Singaporezen veiligheid en welvaart verkozen boven hun individuele vrijheid.

Misschien is de negatieve vrijheid van Berlin, de vrijheid van dwang en inmenging van een reusachtig systeem, wel alleen weggelegd voor hen die het taaie deeg van de overheden van zich af weten te schrapen, voor proleten met een zak vol fuck you-money op een Zwitserse bank, die in staat zijn de vrijheid te veroveren en een wolf ten koste van de schapen zijn. Anderzijds behoort ze toe aan de wijze die stil op zijn kussen zit te mediteren en de vrijheid van de ontwaakte geest zoekt – wat begint met geduldig verdragen en liefde voor je lot.

Ergens tussen de Exil van de kapitaalvlucht en de Innere Emigration van de zendboeddhist speelt de huidige individuele vrijheid zich af, dat is haar huidige bandbreedte.”

Na de lezing was er een speciaal voor deze avond gemaakte serie cartoons te zien van Rudy Kousbroeks vriend Bernard Holtrop, onder meer bekend van Charlie Hebdo en werd het legendarische deel uit Zomergasten van Rudy en de dieren herhaald.

Tommy Wieringa, schrijver van onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002), Joe Speedboot (F. Bordewijkprijs, 2006) en Caesarion (2009), Dit zijn de namen (2012) en in 2014 schreef Wieringa het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw. Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006).

Beeld: Johan Jacobs ©

Mobiele versie afsluiten