De Bezige Bij

Khaled Hosseini bezoekt Syrisch vluchtelingenkamp

Onlangs bracht schrijver Khaled Hosseini, auteur van bestsellers als De Vliegeraar en Duizend Schitterende Zonnen, een bezoek aan een Syrisch vluchtelingkamp. Het kamp, gelegen in Noord-Irak en bewoond door ongeveer 12 duizend vluchtelingen, deed hem sterk denken aan zijn eigen vluchtelingenverleden. Voor zijn carrière als succesvol schrijver ontvluchte hij Afghanistan, na een bloedige staatsgreep. Hosseini is, naast bestseller-auteur, ambassadeur van de Verenigde Naties.

Tijdens het bezoek ontmoette Hosseini de 16-jarige vluchtelinge Payman Jeto, die later schrijfster wil worden. Het liefst schrijft ze over de strijd van vrouwen in Syrië, maar nu schrijft ze vooral om te vergeten. Ze barstte in tranen uit toen ze voor het eerst aankwam op het kamp. Hosseini raadde het meisje aan om door te gaan met schrijven, als houvast in moeilijke tijden. Ook kunnen haar verhalen tot meer begrip naar de buitenwereld leiden, aldus Hosseini.

Drie jaar sinds het uitbreken van het conflict in Syrië zijn meer dan twee en een half miljoen mensen gevlucht naar buurlanden. Nog steeds hebben ze geen uitzicht op terugkeer naar hun thuisland.

Bekijk hier de uitzending met Hosseini:

Mobiele versie afsluiten