Op 15 januari 2015 verscheen Liefde bij wijze van spreken, de nieuwe roman van Yves Petry. In maart werd het boek besproken bij het maandelijkse boekenprogramma Uitgelezen.

Uitgelezen is een maandelijks boekenprogramma van het Vlaamse kunstcentrum Vooruit. Elke editie worden er drie recent verschenen boeken besproken door de vaste panelleden Fien Sabbe, Jos Geysels en Anna Luyten, en twee gasten. Deze keer waren dat Stefan Hertmans en Maud Vanhauwaert.

TIjden het programma zijn de gasten zeer te spreken over de roman. ῾Intelligentie en eenzaamheid gaan hand in hand in de boeken van Yves Petry, maar net daardoor is zijn werk zo fascinerend en sterk᾽, zo zei Stefan Hertmans.

Alex Jespers, auteur van een weergaloze succesroman maar inmiddels op zijn retour, beseft bij aanvang van deze vertelling dat het niet zal meevallen om uit te leggen hoe hij meer dan twintig jaar geleden verzeild raakte in een driehoeksverhouding met Jasper en Kristien Fielinckx – een broer en een zus die als tieners hun ouders bij een auto-ongeluk hebben verloren. Als die geschiedenis over liefde ging, waarover gaat de liefde dan? Nog moeilijker zal het zijn om te achterhalen wat de betrekkingen tussen hen drieën daarna zo grondig deed ontsporen. Met onuitwisbare gevolgen.

Yves Petry (1967) publiceerde vijf veelgeprezen romans. Voor De achterblijver (2006) kreeg hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs. De maagd Marino (2010) werd bekroond met de Libris Literatuurprijs 2011.

Download hier het fragment waarin Liefde bij wijze van spreken wordt besproken

Download hier het fragment waarin Liefde bij wijze van spreken wordt besproken