De Bezige Bij

Lucebert-biografie volop in het nieuws

Overweldigend was de media-aandacht bij het verschijnen van de Lucebert-biografie van Wim Hazeu op donderdag 8 februari. Dat de zo geliefde en bewonderde Lucebert tijdens de Tweede Wereldoorlog aanhanger van het nationaal-socialisme was, bracht vanzelfsprekend een grote schok te weeg. In zowel de Volkskrant als Trouw lichtte Wim Hazeu zijn onthulling toe en vertelde over zijn persoonlijke ontgoocheling. Het leven van Lucebert was complex, en dit stelde Wim Hazeu voor vraagstukken die hij als biograaf nog niet eerder had hoeven oplossen.

Lucebert
 is het levensverhaal van een gepassioneerde dichter en beeldend kunstenaar. Het is het verhaal van het naoorlogse artistieke leven, waarin Lucebert verzet aantekent tegen autoriteiten die politiek en kunst bij het oude willen laten. Lucebert is het verhaal over de dichters en kunstenaars die hem omringden.

Hieronder zo kort na verschijnen de eerste mooie reacties uit de pers:
**** – NRC Handelsblad
‘Wim Hazeu’s grondige biografie werpt een nieuw licht op Lucebert’s poëzie. Als vanouds is de auteur bijzonder precies zonder oeverloos gedetailleerd te worden, is zijn stijl vlot en scherp, en durft hij ook in het duister te tasten. Hazeu’s reconstructie van Luceberts doorbraak als dichter en schilder is overzichtelijk en gedegen, en beschouwt ook minder gedocumenteerde fasen in zijn carrière, zoals zijn samenwerking met Bertolt Brecht in het Berlijn van het midden van de jaren 50. **** – De Standaard

Mobiele versie afsluiten