De Bezige Bij

Marcel Möring en Alicja Gescinska te gast bij Literatuur Late Night

Op vrijdag 13 oktober 2017 zijn Marcel Möring en Alicja Gescinska te gast bij B-Unlimited in Den Haag. Gespreksleider Jeroen Vullings praat in de Centrale Bibliotheek aan het Spui, met hen over identiteit en het zoeken naar een thuis.

Identiteit en de zoektocht naar een thuis zijn belangrijke thema’s van de nieuwste roman, Eden, van de gelauwerde schrijver Marcel Möring. Met Eden kwam Möring in januari 2017, zes jaar na zijn vorige roman, ijzersterk terug op het literaire podium. Eden is het slotstuk van de trilogie die Möring begon met Dis (2006) en Louteringsberg (2011). “Een rijke en boeiende roman, vol verwikkelingen en verhalen en met een historische focus die reikt van de Middeleeuwen tot nu.”, aldus Dagblad Trouw.

Marcel Möring besloot op dertienjarige leeftijd te gaan schrijven. Hij zag, om te kunnen schrijven, af van een opleiding en had een groot aantal verschillende baantjes om zichzelf in leven te houden. In 1990 debuteerde hij met de roman Mendels erfenis, die in datzelfde jaar werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor het beste debuut.

Alicja Gescinska was zeven jaar toen haar ouders verhuisden van Polen naar België. “Nog voor ik mijn identiteit goed en wel had gedefinieerd, werd ik al geconfronteerd met vragen als: Wie ben je? Wat kom je hier eigenlijk doen? Ga je nog terug? Op school moest ik steeds mijn naam komen spellen voor in de klas, ik moest vertellen waar ik vandaan kwam.”

De jonge filosoof Alicja Gescinska werd bekend met De verovering van de vrijheid, een boek waarin ze autobiografische gegevens verweeft met een filosofisch pleidooi voor positieve vrijheid. De verovering van de vrijheid werd door deMens.nu bekroond als beste non-fictie boek van 2010 en 2011. Sindsdien schrijft Gescinska regelmatig essays, opiniestukken en recensies.


In 2016 verscheen haar debuutroman, Een soort van liefde. Na de succesvolle ontvangst besloot Gescinska haar academische carrière in New York stop te zetten en terug te keren naar België. Daar is ze sinds het najaar van 2016 op Canvas te zien in het televisieprogramma Wanderlust. Hierin voert ze filosofische gesprekken met internationaal gerenommeerde filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars, zoals Roger Scruton, Connie Palmen en Krzysztof Zanussi. Begin oktober won Alicja de Debuutprijs 2017 voor haar roman. Deze prijs wordt in België ieder jaar uitgereikt aan het beste van oorsprong Nederlandstalige debuut van een Vlaamse auteur.

Literatuur Late Night wordt georganiseerd door B-Unlimited, het Haags centrum voor literatuur, science en debat, en vindt plaats op 13 oktober om 20:30 in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Mobiele versie afsluiten