Marcel van Engelen is voor Het kasteel van Elmina onderscheiden met de M.J. Brusseprijs 2014 voor het beste journalistieke boek. De jury prijst het boek, omdat het de “mentaliteitsgeschiedenis rondom slavernij vanuit verschillende perspectieven onthult en verheldert”. Het boek gaat over de “pijnlijke geschiedenis van de slavenhandel die het heden kleurt maar niet op het conto van één historische partij kan worden geschreven”.

Uit het juryrapport:
‘Met veel gevoel voor historische en eigentijdse nuance behandelt Marcel van Engelen een hoogst actueel thema, dat rond 5 december steevast de kop op steekt. De auteur treedt in zijn onderzoek buiten de gebaande paden en rafelt zijn controversiële onderwerp zorgvuldig uiteen, waarbij hij weet weg te blijven van zowel de platitude als de (voorspelbare) polemiek Dat is een verademing. In Het kasteel van Elmina slaagt Marcel van Engelen er overtuigend in geschiedschrijving en journalistiek in één hand te nemen. Het resultaat is een opzienbarend, onthullend en leerzaam boek.’

Andere genomineerden waren: Ariejan Korteweg (Surplace), Eva Vriend (Het nieuwe land), Kees Kooman (Eerlijk over later) en Fokke Obbema (China en Europa). Korteweg kreeg een eervolle vermelding.

De M.J. Brusseprijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs is vernoemd naar journalist M. J. Brusse (1873-1941), die tientallen jaren reportages schreef voor onder anderen de Nieuwe Rotterdamsche Courant en de Telegraaf. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 10.000 euro.

Uitreiking van de prijs vond op 9 april 2014 plaats in Amsterdam.

© auteursfoto: Judith van IJken