De Bezige Bij

Marcia Luyten wint Brusseprijs

Marcia Luyten heeft de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek gewonnen. Dit heeft juryvoorzitter Judith Koelemeijer op zaterdag 18 juni bekendgemaakt in een speciale uitzending van NOS Met het Oog op Morgen vanuit Studio Desmet te Amsterdam.

De jury (Judith Koelemeijer, Hans Goossen en Greta Riemersma) verkoos Het geluk van Limburg uit een recordaantal van 173 ingezonden boeken. In Het geluk van Limburg beschrijft Marcia Luyten de opkomst en ondergang van de Limburgse steenkoolindustrie, het leven in de mijnkolonie én het persoonlijke verhaal van Jack Vinders: dwarse telg uit een mijnwerkersgeslacht die zelf géén kompel werd, maar leraar en zanger.

Volgens de jury heeft Marcia Luyten op bewonderenswaardige wijze het persoonlijke levensverhaal van Vinders verbonden met het grotere maatschappelijke verhaal van de Limburgse mijnstreek: ‘Het ‘kleine’ en het ‘grote’ verhaal versterken elkaar steeds opnieuw. Een voorbeeldig journalistiek boek, waarin alle mogelijkheden van het genre ten volle worden benut … Een overtuigende winnaar.’

Mobiele versie afsluiten