Nieuws / Marieke Poelmann zaterdag bij KRO Zwaailicht

25.11.2015

Marieke Poelmann zaterdag bij KRO Zwaailicht

Marieke Poelmann, de auteur van Alles om jullie heen is er nog, was zaterdag 28 november te gast bij het programma Zwaailicht van de KRO. In deze serie staan ingrijpende ongelukken en rampen centraal, die in het geheugen van Nederland gegrift staan. In deze aflevering vertelt Marieke Poelmann over de dag waarop ze te horen kreeg dat haar ouders allebei waren omgekomen. Ook goede vrienden Johan en Marian Huitema en Assalina Hamming, die Marieke en haar twee broers bijstond als vrijwilliger bij Slachtofferhulp, vertellen hoe zij deze periode ervoeren. Over het verlies van haar ouders schreef Marieke Poelman het boek Alles om jullie heen is er nog.

Over Alles om jullie heen is er nog
Op 12 mei 2010 komen de ouders van Marieke Poelmann om het leven bij de vliegramp in Tripoli. Ze waren na een vakantie in Zuid-Afrika onderweg naar huis. Marieke is op dat moment 22 jaar oud en belandt als beginnend journalist plotseling aan de verkeerde kant van het nieuws. Wat er dan op haar afkomt is overweldigend: familierechercheurs, slachtofferhulp, banken en verzekeraars bevolken de stoep van haar ouderlijk huis. Ook delen Marieke en haar oudste broer Boris ineens de verantwoordelijkheid voor hun gehandicapte broer Sándor, die op zijn elfde een hersentumor kreeg. En dan is er nog het onwerkelijk grote verdriet dat zich aandient, dat ze op indringende wijze weet te beschrijven. Door de vliegramp komen angsten uit Mariekes vroege jeugd, de herinneringen aan de ziekte van haar broer en de relaties binnen haar familie in een heel ander perspectief te staan.

RKK Zwaailicht – zaterdag 28 november 2015 om 17.50 uur op NPO 2.
Bekijk hier de aflevering terug.

Meer over de auteur

Marieke Poelmann

Marieke Poelmann (1988) studeerde Media en cultuur en Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ze liep stage bij de NOS, AT5 en het NRC Handelsblad en was onder meer werkzaam als producer voor Nieuwsuur in New York.

Marieke Poelmann

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020