De Bezige Bij

Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2014 voor Hilde Pach

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft bekendgemaakt dat de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2014 wordt toegekend aan Hilde Pach, bekend van haar vertalingen van o.a. Nir Baram en – vooral – al het werk van Amos Oz. Zij ontvangt deze prijs van 35.000 euro voor haar vertalingen van Israëlische literatuur in het Nederlands. De uitreiking vindt plaats tijdens de jaarlijkse vertaalmanifestatie Nederland Vertaalt op 22 maart 2014 in Muziekgebouw aan ’t IJ.

Hilde Pach werkt sinds 1985 aan een omvangrijk vertaaloeuvre van hoog niveau. Haar vertalingen vanuit het Modern Hebreeuws van de literaire werken van Amos Oz – veelal beschouwd als de grootste Israëlische schrijver van dit moment – maken een belangrijk deel uit van haar werk. De vertaling van Oz’ Een verhaal van liefde en duisternis (Bezige Bij, 2005) is binnen het werk van Pach een hoogtepunt. Behalve op Amos Oz heeft Pach zich speciaal toegelegd op David Grossman en vertaalde zij werken van diverse jonge auteurs, waaronder de recentelijk veelgeprezen Nir Baram. Als recensent en docent ijvert Hilde Pach voor het beter bekend maken van de Israëlische literatuur bij het Nederlandse publiek.

Uit het juryrapport:
‘Ondanks de grote verschillen tussen het Hebreeuws en het Nederlands, weet Hilde Pach in zuiver en soepel Nederlands dicht bij de brontekst te blijven. Voor de vertalingen van complexe Hebreeuwse monologen, als die uit literaire werken van Oz en Grossman, trekt Pach daarbij alle poëtische registers open. Vanwege haar buitengewone vertaalkwaliteiten, heeft de jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs unaniem besloten Hilde Pach aan te bevelen bij het bestuur van het Cultuurfonds, voor toekenning van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2014. De jury bestond uit Ria van Hengel, Wim Honselaar, Cees Koster (voorzitter), Jan Kuijper, Linda Pennings en Annelies Schulte Nordholt.’

Zie voor meer informatie: www.cultuurfonds.nl
Bijzonder lezenswaardig is ook het weblog van Hilde Pach, bijvoorbeeld over het vertalen van ‘Onder vrienden’

Mobiele versie afsluiten