Zaterdag 14 mei werd bekendgemaakt dat Verdriet is het ding met veren van Max Porter de tiende International Dylan Thomas Prize wint. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan het beste gepubliceerde literaire werk in het Engels, geschreven door een auteur onder de 40. Aan de prijs is een bedrag van £30,000 verbonden.

Voorzitter Professor Dai Smith (Raymond Williams Research Chair in the Cultural History of Wales at Swansea University) meldde:

‘Max Porter, zo vond de jury, grijpt de banaliteit van rouw, de schaduw van de dood, het verlies van geliefden, de dingen die we allemaal ooit zullen ervaren, en transformeert het gewone door middel van een uitzonderlijke prestatie in fantasierijk proza. Proza dat van poëzie weer terug naar proza gaat. De manier waarop het boek speelt met Ted Hughes’ Crow is zowel verbazingwekkend als verleidelijk. Het is grappig, het is extreem ontroerend en de juryleden zijn trots om dit boek als winnaar van de International Dylan Thomas Prize 2016 te presenteren.’

In Verdriet is het ding met veren worden een vader (bewonderaar en kenner van het werk van de dichter Ted Hughes) en zijn twee jonge zoontjes geconfronteerd met de plotselinge dood van hun echtgenote en moeder. Dan dringt op een avond Kraai, het schelmse fabeldier uit Ted Hughes’ beroemde gedichtencyclus Crow, hun Londense bovenhuis binnen. Kraai – tegenspeler, helper, bedrieger, genezer, kinderoppas – kondigt aan bij hen te zullen blijven tot ze hem niet meer nodig hebben. Naarmate de weken tot maanden en jaren worden, wijkt de pijn van het verlies geleidelijk voor mooie herinneringen..
Onverwacht humoristisch en waarlijk emotioneel: Verdriet is het ding met veren is een debuut om nooit meer te vergeten.