Eind januari is de longlist voor de Europese Literatuurprijs 2012 bekend gemaakt. Op de lijst staan zowel C van Tom McCarthy (vertaling Auke Leistra) als Het Mussolinikanaal van Antonio Pennacchi (vertaling Mieke Geuzebroek & Pietha de Voogd).

De Europese Literatuurprijs wordt in 2012 voor de tweede keer uitgereikt. De prijs gaat naar de beste roman vanuit een Europese taal naar het Nederlands vertaald. De auteur ontvangt een bedrag van € 10.000, maar de Europese Literatuurprijs beloont ook de vertaler(s) met een bedrag van € 2.500. Twintig titels uit 2011 zijn geselecteerd door zelfstandige Nederlandse en Vlaamse boekhandels. Een vakjury zal vijf titels selecteren voor de shortlist. De prijsuitreiking vindt plaats in september, tijdens Manuscripta 2012.

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum SPUI25, het Nederlands Letterenfonds, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel en wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal onafhankelijke boekhandels.

Bekijk hier de volledige lijst met genomineerden:
http://www.letterenfonds.nl/pers/longlist-europese-literatuurprijs-2012-bekend.html