Op woensdag 13 september is bekend geworden dat De Bezige Bij auteurs Paul Auster en Mohsin Hamid op de shortlist van The Man Booker Prize geplaatst zijn. De winnaar van de prestigieuze literatuurprijs zal op 17 oktober bekend worden gemaakt.

Paul Auster zijn genomineerde werk, 4 3 2 1, verteld de verhalen van vier identieke Archibalds, bestaand uit hetzelfde dna, vier jongens die fysiek een en dezelfde zijn, leiden vier parallelle en volstrekt verschillende levens. Elk levenspad neemt een andere richting. Liefdes en vriendschappen en intellectuele interesses contrasteren. Een jongen groeit keer op keer op. Iedere Archibald zal verliefd worden op Amy Schneiderman, maar hun relatie zal steeds een andere zijn. Lezers zullen meegenieten van Archibalds successen, en meeleven met de tragische gebeurtenissen die hem overkomen. Zo ontvouwen de levensverhalen van de vier Archibalds zich.

Mohsin Hamid zijn genomineerde werk, Exit West, draait om twee jonge mensen die elkaar ontmoeten in een stad aan de vooravond van een burgeroorlog. De moderne Nadia wordt verliefd op de aardige en bescheiden Saïd, terwijl de situatie in het land steeds explosiever wordt. Dan horen ze over deuren die je, tegen betaling, naar een veiligere plaats in het Westen leiden. Als Saeed en Nadia geen andere mogelijkheid meer zien, besluiten ze over de drempel te stappen, richting een onbekende wereld.  Exit west is een liefdesverhaal in tijden van migratie. Mohsin Hamid vat in deze intieme roman de dagelijkse realiteit samen van het tegemoet treden van een onzekere toekomst en het achterlaten van hetgeen je liefhebt.

Bekijk hier wat de jury te zeggen heeft over de nominaties dit jaar: