Mona Eltahawy was op woensdag 3 juni te gast bij Terzake. Hier sprak zij over haar boek Hoofddoek en maagdenvlies. Waarom het Midden-Oosten een seksuele revolutie nodig heeft.

Bekijk hier de aflevering terug.

Mona Eltahawy (Port Said, 1967) is een Egyptisch-Amerikaanse journalist en publicist. Haar essays en opiniestukken over Egypte, de islamitische wereld en vrouwenrechten verschenen in onder meer The New York Times, The Guardian en The Washington Post. Daarnaast treedt ze op als gastcommentator bij BBC, CNN, Al-Jazeera en tientallen andere tv- en radiozenders. Ze woont afwisselend in Caïro en New York.

Hoofddoek en maagdenvlies
‘Waarom haten ze ons?’ Dat vroeg de Egyptische journaliste Mona Eltahawy zich twee jaar geleden af in het Amerikaanse blad Foreign Policy. Haar artikel ontketende een ongekende storm aan reacties en er volgden tientallen interviews op radio en tv, want de positie van de vrouw in de Arabische wereld is een explosief onderwerp. In Hoofddoek en maagdenvlies zet Eltahawy de discussie voort. Puttend uit haar jarenlange ervaring als activist en commentator in het Midden-Oosten laat ze zien dat vrouwen sinds het begin van de Arabische Lente op twee fronten hebben moeten strijden. Aan de ene kant tegen onderdrukkende regimes. En aan de andere kant tegen het politieke en economische systeem, waarbinnen vrouwen – ook na de omwenteling – worden behandeld als tweederangsburgers.

Hoofddoek en maagdenvlies is een manifest dat geschreven is met evenveel hoop als woede, bedoeld om te verhelderen én om de lont in het kruitvat te steken.