Nieuws / Mustafa Stitou onderscheiden met de Awater Poëzieprijs 2013

04.02.2014

Mustafa Stitou onderscheiden met de Awater Poëzieprijs 2013

De Awater Poëzieprijs 2013 gaat naar Tempel van Mustafa Stitou. Dat werd op 1 februari jl bekendgemaakt door het Nederlands Letterenfonds. Vijfentwintig Nederlandse en Vlaamse ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -wetenschappers en -bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen. Tempel, de vierde bundel van Stitou, kwam tot stand met ondersteuning van een werkbeurs van het Letterenfonds.

Enkele oordelen van de ‘beroepslezers’ over Tempel:

Verbluffende bundel, waarin Stitou opnieuw (zoals in Varkensroze ansichten) het heilige met het profane tracht te verenigen.

Mustafa Stitou toont in Tempel wat nadenkend dichten is, in dialoog met de werkelijkheid. De lichtvoetige en dan weer ernstige toon die Stitou hanteert, de inhoudelijke registers die hij aanslaat, maken zijn poëzie des te doordringender. Een sterke bundel van een dichter die lang spaart.

Stitou mengt en kneedt op eigenzinnige wijze wat hoog en laag geacht wordt, wat uit het oosten en uit het westen klinkt, totdat onder zijn handen zijn onmiskenbaar eigen werk is ontstaan.

De Awater Poëzieprijs, de jaarlijkse prijs van poëzietijdschrift Awater, bestaat uit een geldbedrag van € 500. Stitou ontvangt de prijs op woensdag 5 februari a.s. tijdens het Gedichtenbal in De Brakke Grond in Amsterdam. Vorig jaar ontving Menno Wigman de prijs voor zijn bundel Mijn naam is Legioen (Prometheus).

Speciaal voor de Poëzieweek 2014 leest Mustafa Stitou voor uit zijn bundel Tempel:

Deze video werd gemaakt door Stijn van der Loo in opdracht van het Nederlands Letterenfonds. Meer informatie over de Awater Poëzieprijs en het Letterenfonds-programma tijdens de Poëzieweek leest u op de website van het Nederlands Letterenfonds.

Meer over de auteur

Mustafa Stitou

Mustafa Stitou (1974) debuteerde in 1994 met de dichtbundel Mijn vormen. In 1998 verscheen een tweede bundel, Mijn gedichten. In 2000 verscheen een bundeling van Mijn vormen en Mijn gedichten. Hij verwierf faam als performer op festivals in het hele land, en nam deel aan uiteenlopende projecten; het Scapino Ballet Rotterdam voerde een choreografie uit...

Mustafa Stitou

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020