Nieuws / Mustafa Stitou ontvangt de A. Roland Holstprijs voor Poëzie

02.05.2018

Mustafa Stitou ontvangt de A. Roland Holstprijs voor Poëzie

Dichter Mustafa Stitou (1974) krijgt de driejaarlijkse oeuvreprijs voor Poëzie van het A. Rolands Holst Fonds. ‘Op grootse wijze snijdt Stitou urgente thema’s aan. Zijn oeuvre mag bescheiden zijn, zijn stem is uniek binnen de Nederlandse poëzie’, schrijft de jury. Die bestaat uit Peter Swanborn (voorzitter), Janita Monna en Menno Wigman. Enkele weken vóór zijn overlijden op 1 februari hoorde Menno Wigman dat Stitou de prijs in blijdschap had aanvaard.

11 september
Hij dicht onder andere over de vernietiging van oude verbanden, god, manipulaties, alledaagse absurditeiten, het universum van een nieuwbouwwijk en de natrillingen van 11 september. Varkensroze ansichten vormt een zoektocht waarbij ironie en betrokkenheid, humor en ernst hand in hand gaan. De bundel werd met de VSB Poëzieprijs bekroond.

Tempel
Zijn laatste bundel Tempel kwam uit in 2013. Erik Menkveld schreef over deze bundel in de Volkskrant: ‘Na tien jaar heeft Stitous poëzie niets aan kracht ingeboet.’ Wel constateerde hij dat de toon in deze bundel schriller is geworden en de blik van Stitou ‘minder mild en geanimeerd dan in het eerdere werk’. Tempel werd bekroond met de Awater Poëzieprijs.

Internationaal
Stitou trad op tal van festivals op in binnen- en buitenland. Zijn gedichten zijn onder andere vertaald in het Frans, Duits, Spaans en Arabisch. In maart 2018 verscheen in Zweden een bundel met een selectie uit zijn werk. Een Engelse bundel is in voorbereiding. Stitou geeft les als poëziedocent op middelbare scholen en basisscholen en doceert poëzie op schrijfopleidingen. Hij schreef ook voor toneel en was in 2009 een jaar stadsdichter van Amsterdam.

Over de A. Roland Holstprijzen
De A. Roland Holstprijzen worden driejaarlijks uitgereikt. De prijzen bestaan uit een stipendium van elk € 5.000 en een penning van kunstenaar Geer Roobeek. De prijsuitreiking 2018 is op 26 mei in de Ruïnekerk in Bergen (het dorp waar Adriaan Roland Holst (1888-1976) precies honderd jaar geleden ging wonen). Dichter K. Michel houdt die middag de A. Roland Holstlezing.

 

Meer over de auteur

Mustafa Stitou

Mustafa Stitou (1974) debuteerde in 1994 met de dichtbundel Mijn vormen. In 1998 verscheen een tweede bundel, Mijn gedichten. In 2000 verscheen een bundeling van Mijn vormen en Mijn gedichten. Hij verwierf faam als performer op festivals in het hele land, en nam deel aan uiteenlopende projecten; het Scapino Ballet Rotterdam voerde een choreografie uit...

Mustafa Stitou

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020