De Bezige Bij

Mustafa Stitou ontvangt de A. Roland Holstprijs voor Poëzie

Dichter Mustafa Stitou (1974) krijgt de driejaarlijkse oeuvreprijs voor Poëzie van het A. Rolands Holst Fonds. ‘Op grootse wijze snijdt Stitou urgente thema’s aan. Zijn oeuvre mag bescheiden zijn, zijn stem is uniek binnen de Nederlandse poëzie’, schrijft de jury. Die bestaat uit Peter Swanborn (voorzitter), Janita Monna en Menno Wigman. Enkele weken vóór zijn overlijden op 1 februari hoorde Menno Wigman dat Stitou de prijs in blijdschap had aanvaard.

11 september
Hij dicht onder andere over de vernietiging van oude verbanden, god, manipulaties, alledaagse absurditeiten, het universum van een nieuwbouwwijk en de natrillingen van 11 september. Varkensroze ansichten vormt een zoektocht waarbij ironie en betrokkenheid, humor en ernst hand in hand gaan. De bundel werd met de VSB Poëzieprijs bekroond.

Tempel
Zijn laatste bundel Tempel kwam uit in 2013. Erik Menkveld schreef over deze bundel in de Volkskrant: ‘Na tien jaar heeft Stitous poëzie niets aan kracht ingeboet.’ Wel constateerde hij dat de toon in deze bundel schriller is geworden en de blik van Stitou ‘minder mild en geanimeerd dan in het eerdere werk’. Tempel werd bekroond met de Awater Poëzieprijs.

Internationaal
Stitou trad op tal van festivals op in binnen- en buitenland. Zijn gedichten zijn onder andere vertaald in het Frans, Duits, Spaans en Arabisch. In maart 2018 verscheen in Zweden een bundel met een selectie uit zijn werk. Een Engelse bundel is in voorbereiding. Stitou geeft les als poëziedocent op middelbare scholen en basisscholen en doceert poëzie op schrijfopleidingen. Hij schreef ook voor toneel en was in 2009 een jaar stadsdichter van Amsterdam.

Over de A. Roland Holstprijzen
De A. Roland Holstprijzen worden driejaarlijks uitgereikt. De prijzen bestaan uit een stipendium van elk € 5.000 en een penning van kunstenaar Geer Roobeek. De prijsuitreiking 2018 is op 26 mei in de Ruïnekerk in Bergen (het dorp waar Adriaan Roland Holst (1888-1976) precies honderd jaar geleden ging wonen). Dichter K. Michel houdt die middag de A. Roland Holstlezing.

 

Mobiele versie afsluiten