Op 1 november sluit de derde editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. De Turing Nationale Gedichtenwedstrijd is de eerste nationale poëzieprijs die iedereen kan winnen, de gedichten worden anoniem beoordeeld. Alle professionele en amateurdichters maken kans op publicatie, publiciteit en de grootste geldprijs ter wereld voor één gedicht: 10.000 euro. Dit jaar, onder voorzitterschap van Ramsey Nasr, kunnen ook alle dichters van Vlaanderen meedoen.

“Een gedicht wil gelezen worden. Het is een misverstand dat poëzie iets voor een elite is, een ‘tijdverdrijf voor enk’le fijne luiden’. Er loopt kennelijk een grote groep nog onontdekte dichters rond. De Nationale Gedichtenwedstrijd kan een belangrijke rol spelen in het naar de oppervlakte brengen van dat talent”, aldus Juryvoorzitter Ramsey Nasr. Bij de voorgaande twee edities werden in totaal 25.000 gedichten ingezonden.

De drie beste gedichten worden gepubliceerd in De Gids. Daarnaast krijgen winnaars gastoptredens aangeboden door Literair Productiehuis Wintertuin, en worden de beste 100 gedichten gepubliceerd in een bloemlezing.

Gerrit Komrij, de juryvoorzitter van de voorgaande twee edities, is dit jaar de Ambassadeur van de wedstrijd. In de jury nemen dit jaar naast voorzitter Ramsey Nasr dichter Ellen Deckwitz, de Belgische performer Mauro Pawlowski, actrice Halina Reijn en secretaris van de Turing Foundation Alexander Ribbink zitting. De redactie van poëzietijdschrift Awater maakt een eerste selectie en bepaalt welke gedichten naar de tweede ronde gaan. De gedichten in de tweede ronde (circa 1.000) worden door hen voorzien van een persoonlijke beoordeling. De Awaterredactie stelt ook de Top 100 samen, waaruit de jury de prijswinnaars kiest. De top 100 wordt medio december 2011 bekend gemaakt. De winnaars worden op dinsdagavond 24 januari bekend gemaakt in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Meer informatie over de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd is te vinden op www.nationalegedichtenwedstrijd.nl.