Nieuws / Nicolaas Matsier bij Opium op 4

28.05.2015

Nicolaas Matsier bij Opium op 4

Op donderdag 28 mei 2015 was Nicolaas Matsier te gast bij het radioprogramma Opium op 4. Opium op 4 is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van kunst en cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek. Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

Nicolaas Matsier las voor uit zijn nieuwe boeken Compositieportret en Naar het leven. Hier kunt u de uitzending terugluisteren.

Over Compositieportret
Wie was ik, wie ben ik en hoe ben ik geworden wie ik ben? In dit gefragmenteerde zelfonderzoek zetten kleine en ogenschijnlijk on aan zienlijke voorwerpen of voorvallen het geheugen van de schrijver in werking. Dat kan zijn bril zijn, of de ringtone van een huistelefoon. Die laatste voert hem naar Turkije, waar hij met een studievriend een lange reis maakte. Via Xenophon meandert zijn herinnering naar de prille liefde voor het meisje dat zijn echtgenote zou worden.
Zo onthult dit mozaïek in stukjes en beetjes wie Nicolaas Matsier is, wat hem heeft gevormd en wat hem intrigeert. Compositieportret zit ergens tussen een bundel verhalen en beschouwingen in, is vergeetwoordenboek en dagboek ineen, met als schakel het geheimzinnige fenomeen van de ‘senex puer’: men is nog wie men was en men was al wie men wordt.

Over Naar het leven
Deze bundel bevat een ruime selectie van verhalen van Nicolaas Matsier.Hoewel ze sterk wisselen in omvang, houdt Matsiers uitmuntende stijl ze bijeen. Of het nu gaat om de verhaaltjes van het eigenaardige heerschap meneer Kortom, de autobiografische verhalen over het vaderschap in ‘Elke dag vaderdag’ of een klassiek lang verhaal als ‘Scheltema Oostersche Kunst’ – steeds valt op hoe zorgvuldig Matsier formuleert, hoe elegant zijn zinnen zijn, hoe raak zijn metaforen en hoe precies zijn woordkeus. Matsier lezen is een verademing.

Over Nicolaas Matsier
Nicolaas Matsier (1945) werd geboren in Krommenie, ging naar school in Den Haag, en studeerde klassieke talen en filosofie in Amsterdam. Op de lagere school raakte hij bevriend met de latere dichter en criticus Tom van Deel, op de middelbare met de latere vertaler Gerard Koolschijn, en aan de universiteit met de latere schrijfster Hedda Martens.

Met Tom van Deel zat hij in de redactie van het literaire tijdschrift De Revisor. Met Gerard Koolschijn vertaalde hij Xenofons Anabasis, en met Hedda Martens Alfred Ayers Kernproblemen van de filosofie.

Nicolaas Matsier is schrijver van verhalen, romans, essays, columns en een paar kinderboeken (plus af en toe een gedicht). Hij debuteerde met de verhalenbundel Oud-Zuid bij Querido. De roman Gesloten huis, zijn zevende boek, verscheen bij De Bezige Bij, waar hij zeven jaar als redacteur gewerkt heeft. Hij is redacteur geweest van het tijdschrift Raster en medewerker van Vrij Nederland, NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw. Begin 2009 verscheen van zijn hand bij De Harmonie Het bedrogen oog. De kunst van de trompe-l’oeil.

De vertaling die Gerard Koolschijn en Matsier maakten (in eerste instantie al op het gymnasium, om een weddenschap te winnen) van Xenofons Anabasis vindt nog steeds lezers.

Meer over de auteur

Nicolaas Matsier

Nicolaas Matsier (1945) vestigde zijn reputatie met de verhalenbundels Oud-Zuid (1976), Onbepaald vertraagd (1979) en de novelle De eeuwige stad (1982). Zijn autobiografische roman Gesloten huis (1994) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Gouden Uil, de Libris Literatuurprijs en de Europese Literaire Prijs; het kreeg de Mekkaprijs en de F. Bordewijk-prijs. In 1996 verscheen...

Nicolaas Matsier

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020