Op 15 februari verscheen De loopjongen, een prachtige gloednieuwe roman van Gerrit Komrij.

Hoe kan hij erachter komen wie het meest zijn vriendschap waard is? Deze vraag houdt Arend van jongs af aan bezig en werpt hem steeds terug op zichzelf. Ook in zijn studententijd, wanneer hij in morsige cafés uren van geluk vindt, blijft deze vraag onopgelost. Hij levert zich over aan protestbijeenkomsten en kiest voor de drastische lijn, omdat hij het heerlijk vindt om persoonlijke belangen buiten spel te zetten. Radicaal wordt hij en bevlogen, bezield van grootse ideeën, maar hij vindt zo ook een vriend.

Gerrit Komrij is dichter, prozaïst, criticus, polemist, essayist, vertaler, toneelschrijver en bloemlezer. In 1994 werd zijn essayistisch oeuvre bekroond met de P.C. Hooft-prijs.

Boekenweek

Ter gelegenheid van de Boekenweek, dit jaar met het thema ‘Vriendschap en andere ongemakken’, verblijft Gerrit Komrij van 13 t/m 26 maart in Nederland. Hij zal lezingen geven bij o.a. Theater De Tobbe in Voorburg (15 maart), Bibliotheek Rotterdam (18 maart), Openbare Bibliotheek Amsterdam (19 maart), Selexyz Van Piere in Eindhoven (20 maart), Literair Jazzcafé Porgy & Bess in Terneuzen (21 maart), Theater de Schalm in Assen (24 maart) en Stadsbibliotheek Maastricht Centre Ceramique (25 maart).