Nieuws / Nir Baram online te gast bij BorderKitchen op 10 juni

05.06.2020

Nir Baram online te gast bij BorderKitchen op 10 juni

Aanstaande woensdag 10 juni organiseert BorderKitchen een live online event met de Israelische auteur Nir Baram ??? ????.
Nir Baram wordt geïnterviewd over zijn nieuwste boek Aan het einde van de nacht (vertaald door Hilde Pach).

Registreren voor dit evenement kan via deze link.

Nir Baram is een van de meest opwindende stemmen die de Israëlische literatuur momenteel rijk is. Baram is een soort superster in wording: hij schreef talloze stukken met verhalende non-fictie over het leven tussen twee brandhaarden in zijn eigen land. Zo trok hij een jaar door de Westbank en door Oost-Jeruzalem. Dit leverde meesterwerk én internationale bestseller Een land zonder grenzen op.

Barams werk is thematisch gezien een fraaie tegenhanger (op positieve wijze) van het werk van Etgar Keret, die andere ster van de Israëlische letteren. Waar Keret het zoekt in absurdisme en korte verhalen, daar staat Baram doorgaans met beide voeten op de grond. Beide auteurs slagen er in een constant diep-menselijk portret van de inwoners van een verscheurd land te maken.

Barams nieuwe roman heet Aan het einde van de nacht. Hierin volgen we de schrijver Jonatan, die na te zijn ontwaakt in een hotelkamer geen idee meer heeft van wat hem is overkomen. Ook schijnt hij zijn vriend Joël dood te hebben verklaard. In de roman beschrijft Baram in flashbacks en flashforwards het verhaal van een vriendschap en het verhaal van opgroeien in Jeruzalem. Ook Jonatans familie komt aan bod – een disfunctioneel gezin waarin hij constant overhoop ligt met zijn oudere broer en waarin zijn moeder doodziek wordt. Aan het einde van de nacht is een parabel over wat het betekent om in een cultuur te leven die constant onder hoogspanning staat.

Meer over de auteur

Nir Baram

Nir Baram (Jeruzalem, 1976) wordt gezien als het grootste literaire talent van Israël. Met Goede mensen brak hij internationaal door. Wereldschaduw is zijn vijfde roman en was in zijn thuisland direct een grote bestseller.

Nir Baram

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020