Nieuws / Nir Baram spreekt Persvrijheidslezing uit op Festival van het Vrije Woord

28.04.2016

Nir Baram spreekt Persvrijheidslezing uit op Festival van het Vrije Woord

Op 3 mei, de Internationale Dag van de Persvrijheid, spreekt de Israëlische schrijver Nir Baram de Persvrijheidslezing uit op het Festival van het Vrije Woord. Daarna zal hij in gesprek gaan met Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens.

Dit jaar is het overkoepelende thema van het festival de ‘Red Line’. Is er een grens aan wat je mag schrijven, filmen en fotograferen? En zo ja, waar ligt die grens en hoe beweeg je op die grens? Is er een grens voor het vrije woord in Nederland? Kun je door gebeurtenissen, zoals de aanslagen in Parijs niet meer alles zeggen? En wie beslist wat wel/niet kan? Wat is hierbij de rol van de sociale media zoals Facebook en Twitter? En wat is de rol van de overheid?

8 september a.s. verschijnt bij De Bezige Bij In het land van vertwijfeling. In een verlangen stemmen te horen die normaal gesproken niet snel de reguliere media halen, reist schrijver Nir Baram een jaar lang langs de grens tussen Israël en Palestina. Of hij nu een kibboets bezoekt op de rand van de Gazastrook, in een buitenpost van kolonisten verblijft, een wandeling door Oost-Jeruzalem maakt of bij een vluchtelingenkamp met 30.000 Palestijnen langsgaat: zonder oordeel brengt hij in kaart wat de gevoelens en meningen in de regio zijn. Hij spreekt met kolonisten, politici, activisten, ex-gevangenen en soldaten, met bewoners die geboren zijn nadat de bezetting is begonnen en met degenen die zich Israël van voor 1967 herinneren. Zijn reportage toont de realiteit van het dagelijks leven in een conflictgebied en weerspiegelt de complexe politieke situatie ten tijde van spanningen, oorlog en verkiezingen.

Nir Baram (Jeruzalem, 1976) wordt gezien als het grootste literaire talent van Israël. Met Goede mensen brak hij internationaal door. Wereldschaduw is zijn vijfde roman en was in zijn thuisland direct een grote bestseller.

Nir Baram op het Festival van het Vrije Woord
Dinsdag 3 mei, 19.00 uur
De Balie, Amsterdam
Koop hier uw kaarten

 

Meer over de auteur

Nir Baram

Nir Baram (Jeruzalem, 1976) wordt gezien als het grootste literaire talent van Israël. Met Goede mensen brak hij internationaal door. Wereldschaduw is zijn vijfde roman en was in zijn thuisland direct een grote bestseller.

Nir Baram

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020