Op maandag 5 augustus j.l. is Toni Morrison overleden. Toni Morrison (Lorain, Ohio, 1931-2019) was een van de grootste Amerikaanse schrijvers van de afgelopen decennia. Ze heeft vele boeken op haar naam staan, waaronder ‘Het blauwste oog’, ‘Het lied van Solomon’, ‘Beminde’ en ‘Het paradijs’. Voor haar werk ontving ze onder meer de Pulitzer Prize, de National Book Critics Circle Award en in 1993 de Nobelprijs voor de Literatuur. Voormalig president Barack Obama was een groot liefhebber van haar internationaal veelgeprezen werk. Hij reikte haar in 2012 de Presidential Medal of Freedom uit.

Haar grootse literaire succes was de roman ‘Beminde’. De gevluchte slavin Sethe vermoordt uit wanhoop haar dochtertje Beminde om haar te behoeden voor de slavernij. Maar Beminde keert terug als kwade geest en terroriseert het leven van haar moeder. Het is uiteindelijk Denver, de tweede dochter van Sethe, die het gezin van de beklemmende vloek weet te verlossen. Beminde is een schitterende en angstaanjagende roman over het beladen verleden van de Verenigde Staten.
Voor ‘Beminde’ werd Morrison al onderscheiden met de Pulitzer Prize en de roman is in 1998 verfilmd met daarin een hoofdrol voor Oprah Winfrey.

In haar onlangs verschenen essaybundel ‘De herkomst van anderen’ onderzoekt Toni Morrison haar eigen jeugd, de geschiedenis, de politiek en de literatuur. Ze schrijft over de negentiende-eeuwse literatuur waarin slavernij werd geromantiseerd en vergelijkt deze boeken met de dagboekaantekeningen van slavenhouders. Morrison onderzoekt wat het betekent om zwart te zijn en verkent verschillende opvattingen over raciale zuiverheid, globalisering en massamigratie in deze eeuw. ‘De herkomst van Anderen’ is Morrisons persoonlijkste non-fictiewerk.