De Bezige Bij

Nominatie Boerhaave Biografie Prijs 2015: De mislukkingskunstenaar van Willem Otterspeer

De mislukkingskunstenaar van Willem Otterspeer is genomineerd voor de Boerhaave Biografie Prijs 2015. De mislukkingskunstenaar is het eerste deel van de tweedelige biografie van Willem Frederik Hermans. In februari is het tweede deel van de biografie verschenen, De zanger van de wrok.

Begin april komt de jury bijeen en stelt een shortlist van circa zes boeken op. De winnende auteur wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het najaar van 2015. De volledige longlist kunt u hier bekijken.

De mislukkingskunstenaar
Hoewel hij zei weinig fiducie te hebben in de biografie, besefte Willem Frederik Hermans heel goed dat ook zijn eigen leven onderwerp zou worden van studie. Mede daarom legde hij een immens archief aan, waarin hij alles bewaarde over wat hij schreef, las, zag en meemaakte. Biograaf Willem Otterspeer heeft zich op meticuleuze wijze door dat archief heen gewerkt teneinde het leven van een van onze grootste romanschrijvers te reconstrueren. In dit eerste deel voert Otterspeer zijn lezers langs de belangrijkste episoden uit de eerste helft van Hermans’ leven: zijn vroege jeugd, zijn schooltijd, de oorlog, de eerste schreden in de literatuur, zijn liefdesleven, zijn reizen naar Canada, Spanje en Parijs. Behalve een nauwgezette voorstelling van een leven, biedt De mislukkingskunstenaar ook een nieuwe en belangwekkende visie op deze schrijver. Een schrijver die gevangen zat in zijn eigen ambitie om ‘alles’ tot stand te brengen. Een schrijver die gedoemd was onder die ambitie te bezwijken. Een schrijver, voor wie de mislukking het belangrijkste motief van zijn leven en werken werd.

Mobiele versie afsluiten