Meer dan 2000 jongeren uit Vlaanderen, Nederland, Curaçao en Suriname lezen drie genomineerde boeken voor de literaire jongerenprijs De Inktaap 2012. De auteurs zijn van De Bezige Bij: Margriet de Moor, Yves Petry en David Van Reybrouck.

Een speciaal samengestelde jongerenjury tussen de 16 en 18 jaar leest drie titels die in het Nederlands taalgebied de belangrijkste commerciële literaire prijzen hebben gewonnen: Yves PetryDe maagd Marino (Libris Literatuurprijs 2011), David Van ReybrouckCongo (AKO Literatuurprijs 2010) en bij ontbreken van de Gouden Uil dit jaar, Margriet de MoorDe schilder en het meisje (tip voor zowel de AKO- als de Libris Literatuurprijs).

Onder eerdere winnaars van De Inktaap bevinden zich Robert Vuijsje – Alleen maar nette mensen, Dimitri Verhulst – De helaasheid der dingen en Arthur Japin – Een schitterend gebrek.

Tot half februari kunnen de jongeren via het Inktaap-forum en via facebook met elkaar discussiëren. Op 12 maart 2012 wordt hun winnaar bekend gemaakt tijdens een feestelijke slotdag in De Doelen in Rotterdam. De jongeren debatteren met een vakjury, presenteren hun recencies en interviewen de auteurs.

http://www.inktaap.org/www/scripts/index.php