Onlangs werd de shortlist bekendgemaakt voor de vernieuwde Literatuurprijs 2011 van de Vlaamse provincies die op 28 augustus wordt uitgereikt. De Bezige Bij-auteurs Paul Claes, Yves Petry en Eric Rinckhout zijn drie van de zes kanshebbers.

Knack.be over de genomineerde titels:
Paul Claes (Vlaams-Brabant) maakte met De leeuwerik een knap geconstrueerde historische roman waar hij sinds ‘De kameleon’ het patent op heeft. Deze keer past de romance in de wereld van de twaalfde-eeuwse Provencaalse literatuur. Claes wekt de vroege middeleeuwen met zijn troubadours en hoofse liefde weer tot leven én maakt via het hoofdpersonage duidelijk hoe hijzelf vandaag tegen literatuur aankijkt. Intertekstueel variëren op bestaande modellen, zoals de tropator-troubadour negenhonderd jaar geleden al deed, dat is ook de poëtica van Claes. In die zin is deze hoofse liefdesgeschiedenis niet zomaar een literaire verkenning van de middeleeuwse tijdsgeest, maar eveneens een pro domo van Claes zelf.

Yves Petry (Vlaams-Brabant) kende met De maagd Marino zijn definitieve doorbraak. Dat hij voor deze roman de Libris Literatuurprijs 2011 in de wacht sleepte, spreekt boekdelen. Hoe hij van de lustmoord van een Duitse homoseksueel op zijn partner een uitgekiend literair Kammerspiel maakt, is grote klasse. In plaats van te focussen op het sensationele gegeven zelf, gebruikt Petry deze casus om zijn heel aparte kijk op de perverse gevolgen van een te ver doorgeschoten individualisering in onze samenleving te ventileren.

Eric Rinckhout (Antwerpen) schreef met zijn Grote Antwerpse Willem Elsschot Atlas het nagenoeg perfecte Elsschotboek waarin het Antwerpen, zoals Elsschot dat beleefde, centraal staat. Met veel zin voor detail – zowel wat de Antwerpse stadsgeschiedenis als wat het oeuvre van de meester zelf betreft – doet hij stad én schrijver herrijzen. Elsschot is ondenkbaar zonder Antwerpen. Rinckhout is een kenner van beide en daarenboven een prima verteller.
Bron: www.knack.be