Scheepsjournaal, het boek van Cees Nooteboom over zijn reizen naar de meest uiteenlopende plekken op de wereld, staat op de shortlist van de VPRO Bob den Uyl Prijs. De VPRO Bob den Uyl Prijs wordt dit jaar voor de achtste maal uitgereikt. Met deze prijs, waaraan een geldbedrag van 7500 euro is verbonden, wordt sinds 2004 het beste Nederlandse journalistieke reisboek van het afgelopen kalenderjaar bekroond.

Dit jaar bekeek de jury vijftig inzendingen. Aan de hand hiervan stelde zij de shortlist met zes kanshebbers voor de Bob den Uylprijs 2011 samen. Over Scheepsjournaal zegt de jury: ‘doorleefd, beschouwend en geserreerd proza van de nestor van het genre.’

Op 19 april zal de winnaar van de VPRO Bob den Uyl Prijs 2011 bekend worden gemaakt. Interviews met de genomineerden zijn in de twee weken voorafgaand aan de uitreiking te beluisteren in VPRO’s De avonden op Radio 6. De winnaar is op zondag 24 april te gast in VPRO’s Boeken op Nederland 1.

Meer informatie over de prijs, de genomineerden en eerdere winnaars is te vinden op de website van de VPRO Bob den Uyl Prijs.