De Bezige Bij

Nu in de boekhandel: Bach van John Eliot Gardiner

Op 10 april jl verscheen Bach. Muziek als een wenk van de hemel van John Eliot Gardiner.

John Eliot Gardiner groeide letterlijk op onder een van de twee schilderijen die er van Johann Sebastian Bach bekend zijn: het hing in zijn ouderlijk huis. Geen wonder dat juist die componist hem is blijven fascineren. Gardiner heeft als dirigent talloze malen werken van Bach uitgevoerd, en hij wordt beschouwd als een van de grootste interpreten ervan. Zijn levenslange omgang met Bach is uitgemond in een boek waarin hij al zijn eruditie en hartstocht heeft aangewend om zo veel mogelijk greep te krijgen op de componist en de mens Bach. Gardiner gaat in op de historische en muzikale context waarin de componist werkte, diens ideeën, diens werkwijze, en de vertolking van zijn muziek.

‘John Eliot Gardiner heeft een prachtig boek over Bach geschreven. Van harte aanbevolen.’ – Vrij Nederland

‘Dit is een feestelijk boek, vol van de vreugde en bezieling van Bachs grandioze muziek.’ – The Guardian

‘Meesterlijk en monumentaal werk over zowel de man als de musicus.’ – The New York Times

‘Er zijn andere componisten onder wie Monteverdi, Beethoven en Mozart, die waarlijk grootse muziek hebben gecomponeerd, maar alleen Bach schenkt ons de menselijke stem van God.’ – The Economist

Brandpunt zond op 6 april een interview met Sir John Eliot uit. Op 10 april zond De Wereld Draait Door een Special uit over de Matthäus Passion. Terugkijken kan hier:

John Eliot Gardiner (1943) studeerde Arabisch, middeleeuws Spaans en geschiedenis in Cambridge, en muziek in Londen en Parijs. Al tijdens zijn studie dirigeerde hij diverse koren. In 1968 richtte hij het Monteverdi Choir op. Hij dirigeerde alle grote orkesten ter wereld. In zijn schaarse vrije tijd beheert hij een grote biologische boerderij in Dorset.

Mobiele versie afsluiten