Oliver Sacks, gevierd neuroloog en auteur van vele internationale bestsellers, heeft besloten zijn volgende boeken uit te geven bij uitgeverij De Bezige Bij. Zijn nieuwe boek Hallucinaties zal in het voorjaar van 2012 bij De Bezige Bij verschijnen. Sacks zal vanaf 2014 ook de rechten van eerder verschenen werk overdragen aan De Bezige Bij. Zijn werk verscheen tot nu toe bij uitgeverij J.M. Meulenhoff.

Oliver Sacks werd in 1933 in Londen geboren. Hij woont en werkt in New York, en is hoogleraar neurologie aan twee universiteiten. Sacks verwierf internationale faam met populair wetenschappelijke boeken over zijn vakgebied. In zijn werk weet hij zich op onnavolgbare wijze in de belevingswereld van zijn patiënten te verplaatsen. Migraine (1970), Awakenings (1973), De man die zijn vrouw voor een hoed hield (1985), Stemmen zien (1989), Een antropoloog op Mars (1995) en Musicofilia (2007) werden stuk voor stuk internationale bestsellers. Awakenings werd in 1990 verfilmd met in de hoofdrollen Robert de Niro en Robin Williams, en werd genomineerd voor een Oscar. De film At First Sight (1999) is gebaseerd op Een antropoloog op Mars. Het werk van Oliver Sacks wordt wereldwijd vertaald.

In Nederland is Oliver Sacks ook bekend om zijn bijdrage aan de vpro-televisieserie ‘Een schitterend ongeluk’ van Wim Kayzer.

In zijn nieuwe boek betoogt Sacks dat hallucinaties ten onrechte uitsluitend geassocieerd worden met krankzinnigheid en wanen, maar verrassend vaak voorkomen bij gezonde mensen. Puttend uit een overvloed aan fascinerende klinische voorbeelden onderzoekt hij de verschillende typen hallucinaties.

De Bezige Bij verwelkomt Oliver Sacks met trots en vreugde.

© auteursfoto: Elena Seibert