De Bezige Bij

Onno Blom schrijft biografie jonge Rembrandt

‘Een boek van een Leidse jongen over een Leidse jongen,’ zo typeert Onno Blom zijn nieuwe project. Blom gaat de biografie schrijven van de jonge Rembrandt, die in Leiden werd geboren in 1606 en in 1631 vertrok naar Amsterdam, waar hij wereldroem vergaarde en zijn leven eindigde in treurnis en faillissement. Blom groeide op met het beeld van zijn beroemde stadsgenoot voor ogen, maar Rembrandt bleef tegelijk een mysterie voor hem. ‘Naar dat mysterie wil ik op zoek. Wie was hij? En hoe zag de stad eruit waarin Rembrandt opgroeide, aan het begin van de zeventiende eeuw? Mijn boek zal ook een hommage aan mijn eigen stad zijn.’

Blom kwam op het idee voor zijn nieuwe biografie via zijn vorige, die van Jan Wolkers. ‘Ik ontdekte dat Rembrandt voor Jan Wolkers dezelfde mythische figuur vertegenwoordigde. Jan bracht tijdens de oorlog, in 1944, een ode aan zijn bewonderde voorbeeld. Hij hing tijdens de Duitse Bezetting stiekem een krans aan Rembrandts geboortehuis – dat tot verdriet van Leiden inmiddels is gesloopt – met de tekst: “Elk weet dat gij de grootste zijt”. En de foute directrice van de schildersacademie Ars Aemula Naturae zei tegen Jan: “Als je zo doorgaat met schilderen, word je de Rembrandt van het Derde Rijk.”

Blom zal in de Volkskrant vanaf de zomer wekelijks verslag doen van zijn zoektocht naar het mysterie van de jonge Rembrandt, naar de vonk van zijn genie en de oorsprong van zijn talent.  Bloms biografie zal in de herfst van 2019 verschijnen bij Uitgeverij De Bezige Bij aan de vooravond van een tentoonstelling in Stedelijk Museum De Lakenhal van werk van De jonge Rembrandt die opent op 1 november 2019.

Mobiele versie afsluiten