Onno Blom heeft met Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers de Nederlandse Biografieprijs 2018 gewonnen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Hodshon Huis in Haarlem ontving Blom uit handen van voorzitter Marlies Veldhuijzen de award en een cheque ter waarde van €15.000.

Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers wordt geprezen omdat Blom “de gebiografeerde tot leven weet te wekken, en wel zo, dat je – hoe dik ook – het boek niet weg kunt leggen. Dat je leeft, lacht en huilt met de hoofdpersoon en met weemoed het boek dichtklapt als de gebiografeerde gestorven is.”

De jury, onder leiding van Lisa Kuitert, schrijft in haar juryrapport:
“We hebben – net zoals zoveel andere lezers deden – gelééfd met Jan Wolkers, over zijn schouders meegekeken naar zijn liefdes, zijn verdriet, de talrijke diertjes en plantjes die hij met zo veel aandacht beschreef. We hebben de kunstenaar ontmoet, de schrijver mogen voelen.”

Er dongen meer dan 170 biografieën mee naar de prijs, alle verschenen tussen 1 november 2015 en 1 april 2018. Naast Onno Blom werden ook Angela Dekker en Jessica Voeten (Moed en overmoed. Leven en tijd van Mata-Hari), Marita Mathijsen (Een bezielde schavuit. Jacob van Lennep), Eva Rovers (Boud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch) en Jolande Withuis (Juliana. Vorstin in een mannenwereld) genomineerd voor de shortlist.

De Nederlandse Biografieprijs is een literaire prijs die tweejaarlijks wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in de twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen.

Met de prijs wil de Stichting Nederlandse Biografieprijs, voorheen Stichting Erik Hazelhoff
Roelfzema Prijs, de hoge kwaliteit van de Nederlandstalige biografie waarborgen en
stimuleren, en de belangstelling ervoor bij een breed publiek vergroten.