Naar aanleiding van de roman Jij zegt het van Connie Palmen, die verhaalt over de passionele liefdesrelatie tussen het literaire koppel Ted Hughes en Sylvia Plath, staat het werk van die laatste weer volop in de belangstelling.

Sylvia Plath is na haar dood, nu ruim vijftig jaar geleden, een van de meest gewaardeerde en gelezen Engelstalige dichters geworden. Dat blijvende succes is in belangrijke mate te danken aan de indrukwekkende bundel Ariel, die postuum verscheen nadat ze – van Ted Hughes gescheiden en met haar twee kleine kinderen naar London verhuisd – in 1963 op dertigjarige leeftijd een eind aan haar leven had gemaakt. Het is poëzie die de lezer verpletterd achterlaat: macaber en hallucinerend in de beelden die ze oproept, maar ook vol slimme ironie en technische hoogstandjes, en vooral met een geweldige emotionele kracht.

Ook haar enige roman, De glazen stolp, die aanvankelijk wegens het semi-autobiografische karakter onder pseudoniem werd gepubliceerd, is met recht een Amerikaanse klassieker. In dit boek vertelt Plath over de ondergang van Esther Greenwood: een ambitieuze jonge vrouw die niet serieus wordt genomen door de wereld om haar heen. Plath beschrijft op meesterlijke wijze hoe ze langzaam wegzinkt in een depressie, waarna ze wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Het werk van Plath is volgens Time: ‘Soms grappig, dan weer schrijnend, grof, vurig en ongedwongen. De opvallendste eigenschap is de verbluffende directheid, zoals een serie foto’s genomen in de middag.’ Over de heruitgave van Ariel, vertaald door dichteres Anneke Brassinga, schreef De Volkskrant: ‘Het is de grote verdienste van deze vertaling dat hij iets van de poëzie van Sylvia Plath, die uit de ijlende koortsdromen van een zieke lijkt te zijn opgediept en die getuigt van een even gruwelijke als obsessieve verbeeldingskracht, in het Nederlands gestalte heeft weten te geven.’

Sylvia Plath is een iconisch en geliefd dichter, wiens poëzie en persoon vijftig jaar na haar dood nog altijd springlevend zijn. Bent u benieuwd geworden naar de beroemde roman of de prachtige dichtbundel Ariel? Beide zijn in een recente, vertaalde uitgave verkrijgbaar bij De Bezige Bij.