De Bezige Bij

Ontmoeting met Rodrigo Blanco Calderón bij Instituto Cervantes Utrecht

Op 29 maart zal Rodrigo Blanco Calderón te gast zijn bij Instituto Cervantes te Utrecht, ter gelegenheid van de serie Schrijvers in de eerste persoon. Deze literaire bijeenkomsten maken het mogelijk om schrijvers persoonlijk te leren kennen, hun verhaalwereld te betreden en hun creatieve universum beter te begrijpen.

Onlangs verscheen Blanco’s debuutroman The night, waarin de energiecrisis in Caracas, Venezuela door de revolutionaire regering als excuus wordt gebruikt om stroomonderbrekingen af te kondigen die het hele land urenlang in duisternis hullen. In die donkere perioden lijkt de stad terug te vallen naar een primaire tijd. Twee vrienden, een gefrustreerde schrijver en een psychiater die regelmatig betrokken raakt bij het privéleven van zijn patiënten, zitten samen in het donker en praten over een reeks gruwelijke moorden die het voorgaande jaar zijn gepleegd op jonge vrouwen, over literatuur, muziek, dromen, politiek, liefde en angst. Ze raken verstrikt in allerlei dilemma’s, maar langzaam beginnen ze een verband te leggen tussen de moorden en de bredere context van geweld en instabiliteit in het roerige heden en verleden van Venezuela.

Rodrigo Blanco Calderón (Caracas, 1981) is schrijver en uitgever. Zijn korte verhalen hebben verschillende prijzen gewonnen en hij werd in 2009 uitgeroepen tot een van de beste jonge Latijns-Amerikaanse schrijvers door het Hay Festival in Bogota. Hij is fel criticus van het huidige regime in Venezuela.

Blanco wordt deze avond in het Spaans geïnterviewd.

Klik hier voor meer informatie (Spaans)

Mobiele versie afsluiten