Cees Nooteboom heeft, uit handen van de Oostenrijkse ambassadeur Heidemaria Gürer, een hoge onderscheiding ontvangen voor zijn verdiensten op het gebied van kunst en wetenschap. Eerder ontving hij al de Oostenrijkse Staatsprijs, nu is zijn werk bekroond met het Oostenrijks erekruis voor wetenschap en kunst eerste klasse.

Ambassadeur Heidemaria Gürer noemde het een eer om het erekruis uit te reiken aan ‘der ganz Große Cees Nooteboom’.

Het werk van Cees Nooteboom is zowel in het binnen- als buitenland vele malen bekroond, onder meer met de P.C. Hooftprijs, de Bordewijk prijs, de Amerikaanse Pegasus Prize, en de Europese Aristeion prijs. Eerder dit jaar kreeg Nooteboom de Spaanse oeuvreprijs Premio Formentor de las Letras 2020 toegekend.
Zijn romans, korte verhalen, reisverhalen en poëzie zijn in meer dan twintig talen vertaald. Het leeuwendeel van de Duitse vertalingen is verzorgd door Helga van Beuningen. Recent publiceerde uitgeverij Suhrkamp onder meer het aanvullende, tiende deel op Nootebooms verzameld werk, Gesammelte Werke, Band 10. Prosa 2008-2015 en de reisverhalen Venedig. Der Löwe, die Stadt und das Wasser in haar vertaling, en de dichtbundel Mönchsauge in vertaling van Ard Posthuma.