Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk is overgestapt naar De Bezige Bij.
De overstap betreft niet alleen nieuw werk van de schrijver, ook zijn bestaande titels zullen aan zijn nieuwe uitgever worden overgedragen.
De Bezige Bij verwelkomt Orhan Pamuk met trots en vreugde.

Vooruitlopend op de publicatie van Pamuk’s nieuwe roman zal De Bezige Bij de komende anderhalf jaar het gehele oeuvre van de schrijver, in nieuw vormgegeven edities, heruitbrengen. De nieuwe roman van Pamuk wordt in het najaar van 2013 verwacht.

Het heruitgeefprogramma gaat eind april van start met de publicatie van twee van zijn meest geliefde en bewonderde romans: Sneeuw en Het museum van de onschuld. Op 27 april wordt in Istanbul, in aanwezigheid van de auteur, het op deze roman gebaseerde echte Museum van de Onschuld officieel geopend.
Het toont de verzameling alledaagse voorwerpen en curiositeiten die Pamuk in de loop der jaren aanlegde en die het hart vormen van de roman waarin de liefde tussen de rijke zakenman Kemal en diens veel jongere familielid Füsun wordt beschreven. De liefde wordt zorgvuldig gedocumenteerd door middel van allerlei voorwerpen die met Füsun te maken hebben.
Een door Pamuk geschreven, geïlllustreerde catalogus van de museumcollectie verschijnt dit najaar.

Orhan Pamuk, in 1952 in Istanbul geboren, behoort tot de belangrijkste schrijvers van deze tijd. Zijn oeuvre wordt vooral geprezen om de virtuoze manier waarop hij conflicten en tegenstellingen tussen Oost en West, islam en christendom, traditie en moderniteit behandelt. Zijn werk omvat romans, beschouwend proza en een filmscenario. Tot de belangrijkste titels behoren Sneeuw, Het huis van de stilte, Ik heet Karmozijn en Het museum van de onschuld. Orhan Pamuk’s boeken zijn in vijftig talen vertaald.
Behalve met de Nobelprijs (2006) werd zijn werk, onder meer, bekroond met de IMPAC Award en de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel.

De overgang van Pamuk naar De Bezige Bij is eind vorig jaar tot stand gekomen. Voordien verscheen zijn werk bij De Arbeiderspers.