P.C. Hooft-prijs 2011 voor H.J.A. Hofland

Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag 13 december besloten de P.C. Hooft-prijs 2011 toe te kennen aan H.J.A. Hofland. Deze oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor het essay en wordt uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum, op donderdag 19 mei 2011.

De P.C. Hooft-prijs 2011 is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Henk van Os (voorzitter), Jaap Goedegebuure, Sijbolt Noorda, Marja Pruis en Abram de Swaan. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.

Uit het juryrapport: ‘Niemand hier te lande heeft de afgelopen zestig jaar zo nauwlettend en tegelijk zo gedistantieerd, zo scrupuleus en tegelijk met zoveel sprezzatura, én met een van ijzeren discipline getuigende volharding en continuïteit de maatschappelijke toestand gepeild.’

H.J.A. Hofland is journalist, columnist en schrijver. Hij schreef verschillende romans en essaybundels. Hij kreeg in 1992 de Audax columnistenprijs, ontving in 1996 de Gouden Ganzenveer en werd in 1999 door zijn collega’s uitgeroepen tot Journalist van de Eeuw. In april 2011 zal het eerste deel van zijn memoires verschijnen.