Nieuws / P.C. Hooft-prijs voor Bas Heijne

13.12.2016

P.C. Hooft-prijs voor Bas Heijne

Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft dinsdag 13 december besloten de P.C. Hooft-prijs 2017 toe te kennen aan Bas Heijne (1961). Deze oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor non-fictie en wordt 18 mei uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in Den Haag.

Bas Heijne  werd eerder genomineerd voor de AKO Literatuurprijs met zijn essaybundel De wijde wereld (2000). Voor zijn bundel Hollandse toestanden (2005) ontving hij de Henriëtte Roland Holst-prijs. In 2013 verscheen Angst en schoonheid, zijn essay over Couperus, dat werd bekroond met de J. Greshoffprijs.

De P.C. Hooft-prijs 2017 voor het gehele oeuvre van Bas Heijne is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit David Van Reybrouck (voorzitter) Jacqueline Bel, Kees ’t Hart, Kristien Hemmerechts,  en Dirk van Weelden. Recente eerdere laureaten waren Astrid Roemer (in 2016, voor proza), Anneke Brassinga (in 2015, voor poëzie) en Willem Jan Otten (in 2014, voor essay). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.

Fragment uit het jury-rapport: ”Bas Heijne is een schrijver met een bijzondere positie als columnist en essayist, die over een enorme verscheidenheid aan actuele onderwerpen en kwesties schrijft. Hij volgt de hedendaagse cultuur op een geëngageerde manier. Hij schrijft over haatvloggers en De Ring van Wagner, over Hollywoodfilms en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman. Zijn werk geeft een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan. […]  Vooral de vorm waarin hij dat doet is bijzonder: hij schrijft als een denker én denkt als een lezer.”

P.C. Hooft-prijs

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijke literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. De P.C. Hooft-prijs is ingesteld in 1947. In dat jaar werd op 21 mei de 300ste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft herdacht. De prijs wordt jaarlijks rond de sterfdag van P.C. Hooft uitgereikt.

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020