A.F.Th. van der Heijden (Geldrop, 1951) heeft donderdagmiddag 30 mei 2014 de P.C. Hooft-prijs 2013 in ontvangst genomen. De oeuvreprijs, die dit jaar bestemd is voor verhalend proza, werd hem traditiegetrouw uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag, waar vanaf die dag ook een kleine tentoonstelling over de schrijver te zien is. Aan de oeuvreprijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden.

Bij het in ontvangst nemen van de prijs bedankte Van der Heijden de Nederlandse taal, ‘als een veldheer zijn paard’. Hij laat weten dat de P.C. Hooft-prijs voor hem ‘niet alleen een mooie afsluiting is van gedane arbeid, maar tevens de opening naar het werk dat nog moet geschieden. Oeuvreprijs en aanmoedigingsprijs ineen’.

A.F.Th. van der Heijden debuteerde in 1978 met de verhalenbundel Een gondel in de Herengracht. Hij werkt aan twee romancycli: De tandeloze tijd en Homo duplex. In 2011 verscheen Tonio. Een requiemroman, over de plotselinge dood van zijn enige kind, dat werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. Eerder vielen hem o.a. de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre, de F. Bordewijk-prijs en de AKO Literatuurprijs ten deel. Op 6 juni 2014 verschijnt zijn nieuwe roman De helleveeg.

In haar rapport schreef de jury over het oeuvre van Van der Heijden:
‘Zijn werken, inmiddels bijna dertig boektitels, zijn één werk. Uit het een groeit het ander, en soms is een nieuw boek nodig om een vorig boek te begrijpen.’
‘Zijn stijl is ongeremd en retorisch, kent weinig beperkingen en barst soms bijna uit zijn eigen zinsverband. Hij bepleit de ‘schittering’, en zelfs de ‘schittering van overbodigheid’ en heeft de beschrijvingkunst in de Nederlandse literatuur tot grote hoogten gebracht.’
‘Door de weidsheid van zijn blik op zijn onderwerp, meestal de mens, en de op het eerste oog soms omtrekkende bewegingen van zijn pen, weet de schrijver overweldigende caleidoscopische beelden op te roepen.’

Beluister hier het verslag dat Radio 1 maakte over de uitreiking en waarin A.F.Th. van der Heijden eveneens vertelt over zijn nieuwe roman De helleveeg.

De P.C. Hooftprijs ging in 2012 naar dichter Tonnus Oosterhoff. In 2011 werd schrijver en journalist Henk Hofland onderscheiden en in 2010 won Charlotte Mutsaers, ook voor verhalend proza.