De Bezige Bij

Paolo Giordano: 11 juni optreden bij SPUI25

In juni viert De Bezige Bij een geschiedenis van zeventig jaar uitgeven van Italiaanse literatuur én het begin van de zomer met de uitgave van drie prachtige Italiaanse klassiekers van grote twintigste-eeuwse Italiaanse auteurs, ingeleid door drie liefhebbers van hun werk: De mooie zomer van Cesare Pavese (ingeleid door Paolo Giordano), De laatste dag van Beppe Fenoglio (ingeleid door Alessandro Baricco) en De tuin van de familie Finzi-Contini van Giorgio Bassani (ingeleid door Bas Heijne).

Marije de Bie, redacteur vertaalde literatuur bij De Bezige Bij, zal in gesprek gaan met de Italiaanse auteur Paolo Giordano over deze drie boeken, over hun auteurs, en over hun invloed op zijn schrijverschap. Dit zal op 11 juni a.s. plaatsvinden bij SPUI25, te Amsterdam. U kunt u hier aanmelden.

Paolo Giordano (Turijn, 1982) heeft voor zijn debuutroman De eenzaamheid van de priemgetallen (2009) ̶ verschenen in meer dan veertig landen ̶ vele prijzen ontvangen, waaronder de Premio Strega en de Premio Campiello Opera Prima. In 2013 verscheen zijn tweede roman, Het menselijk lichaam, en vorig jaar zijn nieuwste roman Het zwart en het zilver.

Cesare Pavese (1908-1950) geldt als een van de belangrijkste Italiaanse auteurs van de twintigste eeuw. In 1938 verscheen zijn debuutroman Jouw land, waarna hij een oeuvre opbouwde van proza, poëzie en vertalingen. In 1950, een paar weken voor hij zelfmoord pleegde, won hij met De mooie zomer de Premio Strega.

‘Pavese sprak over mij als twintigjarige, met een luciditeit en een gekweldheid die ik daarvoor alleen maar bij Amerikaanse auteurs was tegengekomen.’ ̶ Paolo Giordano

Beppe Fenoglio (1922-1963) sloot zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij de partizanen. Na de bevrijding keerde hij terug naar zijn geliefde Alba in de regio de Langhe, waar hij tot aan zijn dood op het kantoor van een wijnhandel werkte en in zijn vrije tijd schreef. In Nederlandse vertaling verscheen van Fenoglio eerder Een privékwestie (1963), dat beschouwd wordt als een van de grootste Italiaanse klassiekers.

‘Fenoglio was een grootse schrijver, en zijn ware juweeltje is De laatste dag.’ ̶ Alessandro Baricco

Alle romans van Giorgio Bassani (1916-2000) spelen zich af in het stadje Ferrara, en doordat zijn personages in verschillende verhalen terugkeren, wordt zijn werk als één geheel gezien. De tuin van de familie Finzi-Contini (1962) geldt als het beste van Bassani’s beroemde verhalen over Ferrara tijdens de duistere jaren voor de Tweede Wereldoorlog.

De tuin van de familie Finzi-Contini is een roman die me achtervolgt, en nog altijd kan ik de emotie die het boek bij me losmaakt niet goed benoemen. Een schitterende roman.’ ̶ Bas Heijne

Mobiele versie afsluiten